Skip to main content

Varkenshaas medaillons met zoete aardappelgratin

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Zoete aardappelgratin
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 3 bosuitjes
  • 2 eidooiers
  • 2 gram boter om in te vetten
  • 1 kilogram zoete aardappels
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel zout
Geglaceerde groenten
  • 350 gram verse bladspinazie
  • 1 courgette
  • peper
  • zout
Varkenshaas Medaillons
  • 300 gram varkenshaas
  • 6 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
Benodigdheden

Bereidingswijze

Een heerlijk hoofdgerecht voor op het kerstmenu: Varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin. Dit gerecht is redelijk simpel en kan grotendeels voorbereid worden. De zoete aardappelgratin vinden wij echt een topper. Het is zoet, hartig, pittig, romig, fris… helemaal in balans!

De varkenshaas is de meest malse spier uit de onderkant van de rug van het varken. Je kan wel zeggen het lekkerste stukje vlees wat je van het varken kan krijgen. Maar… bak het wel op de goede manier, want als je het te lang bakt wordt het al snel droog. Een varkenshaasje hoort nog een beetje rosé te zijn. Dus nog even een paar baktips voordat je met de Varkenshaasmedaillons aan de slag gaat:

  • Haal de varkenshaas 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Hiermee voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ en taai wordt tijdens het bakken.
  • Braad het vlees op middelhoog vuur en schroei het aan alle kanten dicht, zodat de sappen in het vlees blijven zitten.
  • Houd het vlees tijdens het bakken wat in beweging om te voorkomen dat het aanbrand.
  • Laat het vlees na het bakken ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Iets anders dan Varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin? Misschien zijn onze kookboeken wat voor jou.

Zoete aardappelgratin

Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Stap 2
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes met een scherp mes of een keukenmachine. Snijd ook de bosui in kleine reepjes. Verwijder het steeltje en het bovenste stukje van de peper. Rol de peper tussen de handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd vervolgens de peper in dunne ringetjes.

Stap 3
Doe de aardappelplakjes, bosui, rode peper, kaas en het zout in een grote kom. Meng de slagroom eerst met de eidooiers. Voeg hierna de slagroom met eidooiers toe aan de kominhoud. Schep alles goed door en doe het vervolgens in een ovenschaal of in kleine ovenpannetje zoals wij gebruiken. De ovenpannetjes hebben wij ooit gekocht bij Xenos.

Stap 4
Strooi nog wat extra Parmezaanse kaas bovenop de gratin en bak de gratin circa 40 minuten in de oven.

Geglaceerde groenten

Stap 1
Schaaf dunne linten van de courgette met een kaasschaaf.

Stap 2
Wok de spinazie 1 minuut. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Stap 3
Bak in een koekenpan de courgette beetgaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Stap 4
Voeg de spinazie toe aan de courgette en zet het vuur uit. Ga vervolgens verder met het vlees.

Varkenshaas Medaillons

Stap 1
Snijd de varkenshaas in medaillons van ongeveer 2 centimeter dik.

Stap 2
Risp de rozemarijn en tijm en hak het fijn.

Stap 3
Bak de medaillons 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de verse kruiden toe.

Stap 4
Voeg op het laatste moment honing toe.

Opmaak

Stap 1
Verdeel de spinazie in een lijn op een plat rond bord. Houd de courgette linten vast, draai iets in een wokkel en leg deze bovenop de spinazie. Leg bovenop de groenten de varkenshaasmedaillons.

Stap 2
Lepel wat braadvocht over het vlees en druppel nog wat rond het gerechtje.

Stap 3
Serveer varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin op het bord of apart zoals wij hebben gedaan in een ovenpannetje.

Gek op onze onweerstaanbare recepten?
Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok voor nog meer recepten & foodhacks!