Skip to main content

Welke wijn bij kaasfondue? Volg deze 3 regels.

Welke wijn bij kaasfondue? Dat is wat ons betreft een hele terechte vraag. Want als je al die moeite doet voor een pannetje smeuïge kaas en een tafel vol ingrediënten om mee te dippen, dan serveer je daar natuurlijk niet de eerste de beste wijn bij. Dat is zonde! Wij vertellen je welke wijn het beste past bij kaasfondue. En dat hoeft écht niet duur te zijn…

welke wijn bij kaasfondue

Welke wijn bij kaasfondue? (3 regels)

De ideale herfst- of winteravond: in het midden van de tafel een pan warme kaas, naast je bord een goed glas wijn. En het leuke van kaasfondue: ook ín de kaassaus zit wijn. Wil je zeker weten dat de kaasfondue en je wijn een match zijn, houd je dan aan deze drie vuistregels.

1) Blijf in één regio

Het belangrijkste onderdeel van kaasfondue? De kaas. Ga je aan de slag met Franse kazen, serveer daar dan een Franse bijpassende wijn bij. Werk je met Zwitserse kazen? Kies dan een wijntje uit dat gebied.

2) Gebruik één wijnsoort

Scheutje in de pan, scheutje voor jou. Ook ín kaasfondue gaat (meestal) wijn. Gebruik hiervoor dezelfde wijn als die je erbij wil drinken. Dat is zeker geen eis, maar het kan wel. Het is een makkelijke manier om te matchen! De alcohol verdampt bijna helemaal, maar de smaak blijft subtiel aanwezig in de kaassaus.

Tip: Houd je de kaasfondue zelf liever alcoholvrij, bijvoorbeeld omdat er kinderen mee-eten, gebruik dan een alcoholvrije wijn of appelsap.

3) Ga voor een frisse wijn

Kaasfondue heeft een heftige en aanwezige smaak. Daar past een lichte wijn goed bij. Ga voor een frisse en sprankelende wijn zonder houtrijping.

Witte wijn bij kaasfondue

Bij kaasfondue drink je het liefste een subtiele witte wijn. Kies ook liever een zure wijn, misschien zelfs met een sprankeltje, en zeker geen zoete.

Lekkere witte wijnen voor bij kaasfondue zijn: Riesling, Pinot Blanc, Grüner Veltliner, Silvaner, Chablis en Muscadet.

Rode wijn bij kaasfondue

Wil je toch liever rode wijn drinken bij het kaasfonduen? Kan ook! Kies dan ook een lichte en niet te zware en aanwezige wijn.

Lekkere rode wijnen voor bij kaasfondue zijn: Pinot Noir en Gamay.

Recepttip: Kaasfondue met Champagne en Truffel (ook erg smakelijk!)

Alles voor de lekkerste kaasfondue

De wijn? Check. De kaas? Check. Maar weet je eigenlijk al welke ingrediënten je allemaal in de kaasfondue wil dippen? Wij maakten een lijst met de lekkerste diptips voor in kaasfondue. Geniet ervan!

PS Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we veel handige kooktips en receptinspiratie!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: