Skip to main content

Limoncello kan je gewoon zelf maken! Echt waar. Het kost wel een aantal weken wachttijd. Eerst laat je citroenschillen lang weken in pure alcohol. Wanneer de alcohol de citroensmaak en kleur heeft overgenomen, kan je het afmaken. Je hoeft alleen maar suiker op te laten lossen in kokend water. Vervolgens voeg je suikersiroop en de citroenalcohol samen en voila, je hebt Limoncello!

Ben je gek op onze recepten? Bekijk dan zeker eens het kookboek waarin ook deze Zelfgemaakte Limoncello staat.

Bereidingswijze

Stap 1
Was de citroenen en schil met een dunschiller. Het gele van de schil bevat oliën die jouw Limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen.

Stap 2
Stop de schillen met de zuivere alcohol in een goed afgesloten weckpot. Zet de pot minimaal 3 weken op een donkere plek. Neem af en toe een kijkje en schud het even door.

Stap 3
Drie weken later maak je siroop door de kristalsuiker op te lossen in een pannetje met kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur (tip: zet het buiten neer, niet in de koelkast, dat vind je koelkast namelijk niet leuk).

Stap 4
Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’.

Stap 5
Giet de Limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek. Limoncello is het lekkerst als het ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en het is perfect.

Stap 6
Vind je de Limoncello te sterk? Verdun het glaasje Limoncello met water of serveer met een ijsblokje.

Ingrediënten

Voor 3 liter Limoncello

Limoncello
  • 1600 milliliter water
  • 600 gram kristalsuiker
  • 10 biologische citroenen
  • 1 liter alcohol (96%)
Benodigdheden