Skip to main content

Ingrediënten

  • 400 gram pastameel (meel van durum tarwe)
  • 4 eieren
  • 2 theelepels olijfolie
  • zout (om het kookwater te zouten)

Bereidingswijze

Zelf pasta maken is heel eenvoudig! Daarnaast is het veel leuker en uitdagender om zelf je pasta te maken. Het enige wat je nodig hebt is pastameel, eieren en olijfolie. Verder is het natuurlijk handig als je een pastamachine hebt of van iemand kan lenen. Mocht je niet aan een pastamachine kunnen komen, dan kan je het deeg met een deegroller heel dun uitrollen, het bloemen, oprollen en vervolgens dwars in ‘plakken’ snijden op de gewenste dikte. De ‘plakken’ kan je vervolgens weer uitrollen tot linten. Houd er rekening mee dat pasta uitzet bij het koken, maak de slierten dus iets dunner dan je ze wil hebben.

Je eigen gemaakte verse pasta serveer je natuurlijk met je favoriete pastasaus! Wij hebben na het zelf maken van de pasta ‘Tonijnpasta met geroosterde cherrytomaten’ gemaakt. Dat recept vind je ook op deze website.

Heb je zelf ook een heel lekker sausrecept? Deel het dan met ons door te reageren op dit bericht of een e-mail te sturen.

Nog wat pasta kooktips:

  • Kook pasta altijd in ruim water
  • Voeg een flinke theelepel zout toe aan het water
  • Voeg de pasta pas toe als het water kookt
  • Roer de pasta door tijdens het koken

Bekijk hier onze kookboeken.

Stap 1
Maak op een schoon werkblad van de pastameel een bergje met een kuiltje in het midden.

Stap 2
Doe de eieren in het kuiltje. Meng de bloem door de eieren met één hand.

Stap 3
Voeg de extra vierge olijfolie toe.

Stap 4
Kneed in totaal 10 tot 15 minuten goed door totdat je een egaal deeg hebt.

Stap 5
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 6
Bestuif het aanrecht met patentbloem om plakken te voorkomen.

Stap 7
Maak van het deeg kleinere stukken en rol deze uit met een deegroller. Haal het pastadeeg door de pastamachine. Doe dit stap voor stap op steeds kleinere standen, totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.

Stap 8
Plaats het opzetstuk voor spaghetti en soortgelijken. Haal het deeg hier doorheen en vang het op, zodat de pastaslierten los van elkaar blijven. Hang de pastaslierten op aan een klerenhanger die je ergens ophangt.

Stap 9
Als je klaar bent kan je de pasta gaan koken in ruim water met een flinke snuf zout. De kooktijd van verse pasta is een stuk korter dan gedroogde pasta. De kooktijd van verse pasta bedraagt (afhankelijk van de dikte) circa 3 minuten. Twijfel je over de gaarheid? Proef dan tijdens het koken totdat de pasta een voor jou gewenste beet heeft. Na het afgieten kan je nog wat olijfolie door de pasta roeren om plakken te voorkomen.