Wil je zelf carpaccio maken? Dan zit je hier helemaal goed. Wij zijn namelijk misschien wel de állergrootste carpaccio-fans ooit. Als voorgerecht in een restaurant of prachtig gedrapeerd op een broodje: we zijn er dol op. Wij leggen je uit hoe je de beste klassieke carpaccio maakt met 3 verschillende dressings. Truffelmayonaise is natuurlijk onze favoriet 😉
Carpaccio ingrediënten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 400 gram dungesneden carpaccio of ossenhaas*
- 4 handjes rucola (zo’n 75 gram)
- 4 eetlepels pijnboompitjes (zo’n 40 gram)
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 8 eetlepels dressing
* Dit kun je ook zelf snijden. Verderop leggen we je uit hoe.
Carpaccio dressing
Wat ons betreft is er maar één ultieme carpaccio dressing: truffelmayonaise. Die sterke smaak gaat zo goed samen met het dungesneden rauwe vlees. Als we carpaccio bestellen en ‘ie aan tafel geen truffelmayo blijkt te bevatten, zijn we eigenlijk altijd een beetje teleurgesteld. Maar we zijn de moeilijkste niet: hieronder geven we je 3 verschillende dressings!
Dressing 1: frisse olie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 theelepel suiker of honing
- peper
- zout
Mix alle ingrediënten tot een gladde dressing.
Dressing 2: truffelmayonaise (favoriet)
- 4 eetlepels truffelmayonaise (of 4 eetlepels mayonaise + een klein scheutje truffelolie)
- klein scheutje citroensap
Mix de ingrediënten tot een glad, dik sausje dat je mooi over de carpaccio kunt gieten.
Dressing 3: pesto
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 20 gram verse basilicum
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel pijnboompitjes
- 1 teentje knoflook
- peper
- zout
Rooster de pijnboompitjes goudbruin. Maal alle ingrediënten tot een grove groene pesto.
Tip: Carpaccio Wraps, net zo lekker en handig om mee te nemen!
Carpaccio maken
Met deze 4 stappen maak je een restaurantwaardig bordje carpaccio!
Maak je een broodje carpaccio? Volg dan precies deze stappen maar dan niet op je bord, maar op een lekker broodje!
Stap 1: verdeel de carpaccio
Verdeel de flinterdunne plakjes vlees over de borden. Leg ze een beetje over elkaar heen en het liefst netjes in een rondje.
Stap 2: verdeel de losse ingrediënten
Rasp de Parmezaanse kaas fijn en rooster de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin. Verdeel de rucola, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes over de carpaccio.
Stap 3: voeg de dressing toe
Drizzle je favoriete dressing over de carpaccio.
Stap 4: breng de carpaccio verder op smaak
Voeg tot slot een beetje grof zeezout en wat gemalen peper toe om het helemaal af te maken.
Tip: deze Carpaccio Pizza is het beste van twee werelden.
Zelf plakjes carpaccio maken
Je kunt kant-en-klare carpaccio uit de supermarkt of van de slager gebruiken. Die is dus al voorgesneden. Nóg lekkerder is het om de carpaccio zelf te snijden. Haal zo vers mogelijke ossenhaas bij de slager. Snijd het vervolgens met een heel scherp mes in zo dun mogelijke plakken. Snijd dwars op de vezels van het vlees, dan is het malser.
Leg de plakjes dungesneden vlees vervolgens tussen twee vellen bakpapier. Sla dit met je hand, een deegroller of iets anders zwaars plat. Zo worden ze nog dunner.
Meer lunchinspiratie?
Toch niet zo’n zin in (een broodje) carpaccio? Het is ons een raadsel waarom, maar we hebben gelukkig nog véél meer lekkere lunchrecepten online staan. In dit lijstje tippen we onze 14 lekkerste lunch ideeën. Allemaal heerlijk, allemaal origineel.