Skip to main content

Ingrediënten

Voor 1 Hartige Kerstster

Hartige Kerstster
 • 5 plakken achterham
 • 2 grote plakken bladerdeeg
 • 2 handjes geraspte mozzarella
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ei
 • 1 handje geraspte jonge kaas
 • 1 knoflookteen
 • 1 handje gehakte peterselie
 • 1 tak rozemarijn
 • 1 tak tijm
 • 1 snuf Le Saunier de Camargue fleur de sel
Benodigdheden

Bereidingswijze

Zie je deze Hartige Kerstster? Er is één ingrediënt die je bijna niet ziet, maar wel de reden is dat dit recept top is: zout! Het zit bijna in elk gerecht, zoetig of hartig en is smaakbepalend voor het eindresultaat.

Het zout wat wij gebruiken komt van de zoutvelden van Camargue. Misschien heb je de herkomst van dit zout weleens van dichtbij gezien, of zoals wij vanuit de lucht. Vlak voordat je met het vliegtuig landt op Marseille of Toulon zie je de mooi rood gekleurde zoutvelden én ook leuk: 200 verschillende dieren, waaronder flamingo’s!

In de winter stijgt het water en stroomt het land onder. Gedurende de lente en de zomer neemt het water in 90% af, maar het zout blijft behouden. Na deze fase begint de kristallisatie, iets natuurkundigs waar wij geen verstand van hebben. De oogst (met de hand!) begint in juli en duurt ongeveer 6 weken. Dat is één van de grote verschillen met grof zeezout. De Fleur de Sel wordt echt van het water af geschept. De oogst van het gewone zeezout gaat door in de herfst.

Fleur de Sel is de toplaag van de zoutberg en wordt na het oogsten niet meer bewerkt. Fleur de Sel wordt vaak gebruikt als finishing touch in de keuken en is het kaviaar onder de zoutsoorten.

Conclusie: Fleur de Sel van La Saunier de Camargue haalt de smaakbeleving gigantisch omhoog. Je voegt het zout achteraf toe aan de Hartige Kerstster om de bijzondere structuur te behouden. Het geeft een heerlijk knappertje en eenmaal in je mond smelten de witkristallen heerlijk weg op je tong. Mmm…!!!

Op zoek naar andere tussendoortjes? Bekijk onze Nutella Kerstboom of de gezondere Fruit Kerstboom met chocolade fondue. Alle andere tussendoortjes vind je hier!

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie met een geperste knoflookteen zodat de knoflooksmaak kan intrekken. Laat staan totdat we het in stap 4 gaan gebruiken.

Stap 2
Neem de grote plakken bladerdeeg. Snijd een cirkel uit beide plakken bladerdeeg met behulp van een groot bord (wij gebruiken er één met een diameter van 24 centimeter). Beleg één plak bladerdeeg met ham en geraspte mozzarella. Leg daarop het andere plak bladerdeeg.

Stap 3
Plaats een koffiekopje in het midden en druk een klein beetje in het deeg. Deze cirkel geeft je een leidraad in hoever je het bladerdeeg kunt insnijden voor een mooi eindresultaat. Snijd het deeg zestien keer in. Eerst in vier kwarten. Daarna in achten en vervolgens nog één keer. Pak steeds twee stroken en draai deze twee keer naar buiten. Druk de twee stroken aan het uiteinde aan elkaar. Bestrijk met geklutst ei en strooi er een handje geraspte kaas over. Bak de kerstster 23 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 4
Als de Hartige Kerstster uit de oven is, kan je hem direct insmeren met de knoflookolie die je in stap 1 hebt gemaakt. Breng op smaak Fleur de Sel, peterselie, rozemarijn en tijm.