Skip to main content

Oven naar airfryer en friteuse naar airfryer omrekenen

Oven temperatuur en tijd omrekenen naar airfryer? Of friteuse naar airfryer omrekenen? Dan ben je hier goed! Wij leggen het simpel uit mét plaatjes! Zo reken jij snel om van oven naar airfryer, friteuse naar airfryer en andersom!

Sorry oven!

Sorry lieve oven, maar we ruilen jou steeds vaker om voor een airfryer. Waarom? Omdat de airfryer vrij snel is! Onze airfryer piept na 2 minuten al dat hij is opgewarmd en als we vervolgens onze producten er in stoppen is het nog sneller gaar ook!

Airfryer gebruiken in plaats van oven of de friteuse

Zoals je wellicht zelf weleens hebt gemerkt is een airfryer anders qua temperatuur en duur dan een traditionele oven of frituur. Daarom hebben we nu het volgende bedacht: een webpagina waar je heel makkelijk de temperatuur van een oven of friteuse kan omrekenen naar een airfryer. Of andersom natuurlijk!

Belangrijk weetje: Wij zien een airfryer niet als vervanger voor een friteuse, maar eerder als een vervanger van een oven. Je kan een airfryer zien als een mini oven, vandaar dat de airfryer ook zo snel warm is. Het klopt dat er ook frikandellen, kroketten en friet gebakken worden in de airfryer, maar dat is tegenwoordig ook mogelijk in een traditionele oven. Deze producten zijn vaak voorzien van een extra laagje onzichtbare olie die ervoor zorgt dat het alsnog goed bakt. Ga je toch van friteuse naar airfryer? Scroll dan door naar de laatste alinea’s.

Oven naar airfryer omrekenen

Voor de meeste recepten, kan je de temperatuur van de airfryer tussen de 15 en 30 graden verlagen. Dus als het originele recept zegt dat je 200 graden moet hanteren in de traditionele oven, dan kan je 170 graden tot 185 graden aanhouden voor de airfryer. Zetmeelproducten kan je wat hoger instellen en vleesproducten liever wat lager.

Ga je onder de 175 graden bakken in de airfryer, dan zal je product minder knapperig worden. Controleer altijd halverwege de baktijd hoe het met je baksel gaat. Wordt je product te donker of denk je dat het te hard gaat? Verlaag dan de temperatuur opnieuw met 15 graden.

Ook niet onbelangrijk is de duur van het bakken. Van veel recepten kan je qua tijd halveren. De airfryer is twee keer zo snel als een traditionele oven. Ben je onzeker over de duur van het bakken? Stel de tijd korter in dan je denkt nodig te hebben. Controleer je baksel en zet opnieuw een timer wanneer nodig.

Oven naar Airfryer omrekenen Sterkindekeuken
Friteuse naar airfryer omrekenen

Een airfryer heeft vaak net iets langer nodig dan een friteuse. De meeste producten zijn in een friteuse klaar binnen een aantal minuten. Je hoeft echt maar enkele minuten toe te voegen om hetzelfde resultaat te krijgen in de airfryer.

Start altijd met de originele baktijd en verleng de baktijd door kort naar je baksel te kijken en te oordelen of het meer tijd nodig heeft.

Is het product gepaneerd, zoals een Doritos Kip Nuggets of Babybel Ringlings? Dan kan het weleens zijn dat je dezelfde tijd aan kan houden. Gepaneerde producten raden wij aan te bakken op 200 graden. Spray je product een beetje in met olie voor extra knapperigheid.

Friteuse naar Airfryer omrekenen Sterkindekeuken
Hebben jullie ook recepten geschikt voor de airfryer?

Ja die hebben we zeker! Probeer eens de Airfryer Knoflookgarnalen en Bierbrood uit de airfryer. Veel van onze ovenrecepten kunnen ook prima in de airfryer. De allerlekkerste recepten vind je in onze kookboeken. Bekijk hier de inkijkexemplaren.