Pastasaus maken. Als je weet hoe je dat écht goed doet, dan mag je jezelf met recht een chefkok noemen. Een goede pastasaus is namelijk heel rijk van smaak: gekruid, zoet en hartig. Met een bite, maar ook zijdezacht. Zorg dat je de ingrediënten standaard in huis hebt, dan tover je op ieder moment supersnel een goddelijke pasta op tafel. Wij delen ons succesvolle vegetarische basisrecept!
Pastasaus maken
Pastasaus maken is geen hogere wiskunde en je hoeft er geen gekke trucs voor uit te halen. Wat je wel moet doen? Proeven. Wij maken onze pastasaus met tomaten en de ene tomaat is de andere niet. Ieder merk, ieder product is net weer een beetje anders van smaak. Gebruik je tomaten van goede kwaliteit (dat zijn vaak de wat duurdere merken), dan hoef je vaak geen suiker toe te voegen. Zijn de tomaten die jij gebruikt wat waterig? Voeg dan wat meer kruiden en een theelepeltje suiker toe. Oftewel: proef de saus voordat je ‘m opdient!
Ingrediënten zelfgemaakte pastasaus (vegetarisch)
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 el olijfolie
- 400 gram groenten (zoals Italiaanse groentemix, aubergine of courgette)
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels Italiaanse Kruidenmix
- 0,5 eetlepel Hot & Spicy Kruidenmix (meer of minder naar smaak)
- 400 gram tomaten in blik
- 350 gram frito tomatensaus
- 0,5 blokje runderbouillon (of groentebouillon)
Optioneel: 75 gram kruidenkaas, mascarpone of ricotta
Optioneel: 1 theelepel suiker (of meer of minder)
Hoe maak je pastasaus? (7 stappen)
Onze vegetarische pastasaus knutsel je in elkaar in 7 snelle stappen. Komen ze!
Stap 1. Groenten snijden
Snijd de groenten in kleine blokjes. Niet te grof: je wil een gebonden, fijne saus zonder grote stukken.
Stap 2. Bakken
Verwarm een scheutje olie in een stevige hapjespan of ruime koekenpan. Voeg de groenten toe en bak die totdat de stukjes een beetje bruin en zacht zijn. Dit duurt zo’n 5 tot 8 minuten.
Stap 3. Knoflook
Pel de teentjes knoflook en pers ze. Voeg de geperste knoflook toe aan de groenten en bak dit nog 1 minuut mee.
Stap 4. Kruiden toevoegen
Voeg de Italiaanse kruidenmix toe voor de typische smaak en de Hot & Spicy kruidenmix voor een beetje extra pit. Bak dit nog 1 minuut mee.
Tip: Je koopt deze kruidenmixen heel voordelig in onze webshop!
Stap 5. Tomaten toevoegen
Voeg vervolgens de tomaten uit blik en de frito toe. Roer dit door elkaar en plet de tomaten uit blik een beetje met je spatel.
Tip: gebruik een siliconen spatel, dat is wel zo hygiënisch! Heb je dit filmpje wel eens gezien? Brrr…
Stap 6. Bouillon toevoegen
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en roer het nogmaals goed door.
Stap 7. Pruttelen
Laat de saus nu minimaal 10 tot 15 minuten pruttelen op laag vuur. Doe dat met de deksel op de pan, zodat de saus niet te ver inkookt. Is jouw tomatensaus juist nog erg dun en waterig? Haal de deksel dan wel van de pan.
(Stap 8. Kaas toevoegen)
Voor een extra romige en zachte saus voegen wij graag kruidenkaas toe. Houd je het liever klassieker? Laat de kruidenkaas dan achterwege, of voeg bijvoorbeeld mascarpone of ricotta toe.
Roer tot slot de (gekookte) pasta naar keuze door de saus. Eetsmakelijk!
Pasta met kaas
Wat is een pastasaus met tomaten zonder kaas? Da’s niks. Serveer de pasta met je favoriete geraspte kaas. Ga voor simpele goudse geraspte kaas of juist voor Parmezaanse of pecorino. Of stukjes mozzarella of burrata! Wist je trouwens dat je restjes kaas kunt bewaren in de vriezer? In dit blog leggen we je uit welke kaas geschikt is om in te vriezen én hoe je dat op de juiste manier doet.
Volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog véél meer kook- en baktips! Ook in handige video’s.
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: