Skip to main content

Kun je kaas invriezen? (en hoe dan?)

Kun je kaas invriezen? Borrelkaasjes van een snackplank, plakjes belegen na een tosti of een strooikaas na een goede pasta – grote kans dat je regelmatig restjes kaas tegenkomt in je koelkast. Op zich geen straf (die eten we met alle liefde op hoor, zo uit het vuistje) maar niet altijd even praktisch. Hoe kun je kaas langer bewaren? Kun je kaas invriezen? Hoe zit dat precies? Wij leggen het je allemaal uit!

kun je kaas invriezen

Kun je kaas invriezen?

Het korte antwoord: ja, je kunt kaas invriezen. Maar het hangt wel van de kaassoort af. Een stuk Parmezaanse kaas, een bol mozzarella of geraspte belegen – daar zit nogal wat verschil tussen.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

Welke kaas kun je wél invriezen?

Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar.

Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort. Hoe harder de kaas, hoe langer. De richtlijn is 8 maanden.

Welke kaas kun je niet invriezen?

Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer. Ook verandert de smaak van de kaassoort sterk. Het kán wel (je wordt er niet ziek van) maar of je het moet willen, is een tweede.

Toch een restje over? Er zit niets anders op dan ze gewoon opeten.

Leestip: 7x cheesecake recepten  (lekker en origineel)

Hoe vries je kaas in?

Een stuk kaas gooi je natuurlijk niet zo, hop, in de lade van je vriezer. Het is slimmer om ‘m luchtdicht in te pakken, zodat de kaas zo lang mogelijk goed blijft. Gebruik daar een plastic bakje voor.

Nog beter is een ziplockzakje, daar kun je de lucht zo veel mogelijk uitdrukken én het neemt minder ruimte in. Zeker als je geraspte kaas invriest, is dit een slim idee.

Vries je plakjes kaas in en wil je er steeds een losse plak van kunnen pakken? Vries de plakken dan in met tussen iedere plak een stukje bakpapier.

Leestip: 17x Mexicaanse drankjes en hapjes (met kaas!)

Restjes kaas: dit maak je ermee

Heb je maar weinig kaas over en is het invriezen de moeite niet waard? Verwerk je kaas dan in deze gerechten…

Potato Wedges in Kaassaus
Kaas-Knoflook Borrelbrood
Kaasfondue met Champagne en Truffel

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: