Skip to main content

Rijst koken: hoelang moet dat? (+ 4 tips)

Rijst koken, hoelang moet dat eigenlijk? Er zijn weinig gerechten waar zó veel verschillende meningen over bestaan. Aan de ene kant van de wereld koken ze de rijst lang en plakkerig, aan de andere kant juist kort en fluffy. Er zijn ontelbaar veel manieren om rijst te koken! Wij delen onze favoriete methode, want met deze simpele tips mislukt je rijst nóóit meer!

rijst-koken-hoe-lang

Hoelang moet rijst koken?

Rijst is één van de meest gegeten producten ter wereld. Vooral in Azië en Zuid-Amerika, maar de laatste decennia ook steeds meer in Europa. En in al die landen verschilt de bereidingswijze. Onthoud dus: wij delen vandaag ónze succesformule! Maar we weten zeker dat ‘ie bij jou ook in de smaak valt…

Hoelang rijst moet koken, hangt af van een aantal factoren: hoeveel rijst je in één keer kookt, hoeveel water je toevoegt, hoe hoog het vuur staat en welke rijstsoort je gebruikt.

Hoelang moet rijst koken: de kooktijd

De vuistregel voor de juiste kooktijd van rijst is: 8 tot 10 minuten. In die tijd kook je de meest toegankelijke rijstsoorten, zoals basmatirijst en zilvervliesrijst, perfect gaar. Proef na 8 minuten even of de rijst naar wens is.

Dit is dé manier om rijst te koken zonder afgieten!

Rijst koken: 4 tips

Je weet nu hoelang rijst zo’n beetje moet koken, maar hoe maak je het écht lekker klaar? De tips hieronder helpen je verder!

Tip 1: gebruik twee keer zoveel water

Ook hierover bestaan veel meningen. Wij zijn groot voorstander van de 2-op-1-regel. Dat wil zeggen: 2 delen water op 1 deel rijst. Je hoeft de rijst niet af te gieten na het koken want al het water wordt precies goed opgenomen.
In deze video zie je hoe goed dat werkt! Deze truc werkt met zilvervliesrijst en basmatirijst en zo’n beetje alle andere soorten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SterkInDeKeuken.nl (@sterkindekeuken)

Tip 2: een koffiekopje per persoon

Voor de gemiddelde eter is één koffiekopje ongekookte rijst precies de goede hoeveelheid.

Tip 3: was de rijst voor het koken

Rijst uit de supermarkt hoef je niet per se te wassen. Het is schoon genoeg om veilig te kunnen eten. Wél kan het zetmeel in het vliesje van de rijst zorgen voor klontjes. Wil je zachte, luchtige rijst zonder stukjes en klontjes? Spoel de rijst dan af onder de kraan. Doe de ongekookte rijst in een vergiet en hussel net zo lang tot het water niet meer troebel is. Bereid de rijst daarna volgens tip 1.

Tip 4: stoom de rijst

Ben je juist wél van de plakkerige rijst (snappen wij hoor, hartstikke lekker)? Dan laat je de rijst na het koken het best nog 5 tot 10 minuten stomen. Haal de pan na het koken van het vuur en dek ‘m af met een deksel.

Nog beter: voeg ook een extra kopje water toe en kook de rijst wat langer. Ook dan hoef je de rijst niet af te gieten na het koken.

De lekkerste gerechten met rijst

Ook bij ons thuis staat rijst vaak op het menu. Dit zijn onze favoriete recepten…

– Deze Sushi Taart met avocado en wasabinootjes
Lemon Chicken Bites: lekker crispy en fris bij een schep rijst
Sushi Burrito: sushi, maar dan in een grote rol!
– Restje rijst over? Verwerk het in deze Kip Tandoori Dippers!

Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok! Bekijk hier onze kookboeken met alleen maar recepten die je écht wil maken: