Skip to main content

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda?

verschil bakpoeder baksoda

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? Sta je in de keuken met een beslagkom in de ene hand en een garde in de andere, zie je het ineens: in het recept staat ‘baksoda’. En niet bakpoeder. Maar… kun je dat ook door elkaar gebruiken? Heb je het echt allebei nodig? In dit artikel lees je het.

Leestip: Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is baksoda (baking soda)?

Baksoda (ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd) is een chemisch rijsmiddel. Het heeft een zuur ingrediënt nodig om zijn werk te kunnen doen. Denk aan citroensap, yoghurt of azijn. Die zuren zorgen voor de chemische reactie waardoor koolzuurgas vrijkomt. En dát is wat je beslag laat rijzen en luchtig maakt. Kijk, weer wat geleerd.

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is eigenlijk baksoda met daarin al een zuur bestandsdeel. Dat is vaak wijnsteenzuur. Je hebt in je recept dus geen extra zuur nodig om het beslag te laten rijzen.

Tip: in onze kookboeken vind je de allerlekkerste recepten voor elk moment van de dag.

Wat is het verschil tussen baksoda en bakpoeder?

Lang verhaal kort: aan baksoda moet je een zuur ingrediënt toevoegen om het te activeren, aan bakpoeder hoef je geen ander ingrediënt toe te voegen om het te laten rijzen.

Kun je bakpoeder en baksoda door elkaar gebruiken (wisselen)?

Nee, niet één op één. Maar heb je echt geen zin of tijd om even naar de winkel te sjezen, dan kun je dit doen:

  • Baksoda nodig maar alleen bakpoeder in huis? Voeg 2 tot 3 keer de hoeveelheid aan bakpoeder toe. Voorbeeld: 2-3 tl bakpoeder in plaats van 1 tl baksoda.
  • Bakpoeder nodig maar alleen baksoda in huis? Gebruik 1/4e deel baksoda én 1/2e deel zuur. Voorbeeld: 0,5 tl baksoda en 1 tl citroensap, in plaats van 2 tl bakpoeder.

Leestip: Wat is het verschil tussen bakpoeder en gist?

Kun je bakpoeder en baksoda allebei tegelijk gebruiken?

Ja! In sommige recepten moet dat juist. Met baksoda én bakpoeder worden je baksels extra luchtig. Bijvoorbeeld bij luchtige pannenkoeken of cakes.

Luchtige recepten (met bakpoeder)

Nu je weet wanneer je baksoda (bakingsoda) en bakpoeder gebruikt, ben je klaar voor het echte werk. Aan de bak!

Volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we dit soort heerlijke recepten ook!

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!