Skip to main content

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is het verschil tussen bloem en meel? Dit is misschien wel de meestgestelde bakvraag onder hobbykoks. Want wát doe je als het recept voor brood ‘meel’ zegt maar je alleen nog een zakje bloem in huis hebt? Kun je het door elkaar gebruiken en waarom wel of niet? Wij leggen het je allemaal uit!

verschil bloem en meel

Wat is meel en wat is bloem?

Meel is fijngemalen graan. In meel zitten ook de zemelen en kiemen van de graankorrels. Meel is daardoor een beetje grof en voedzamer dan bloem.

Bloem is fijngemalen en gezeefd graan. Het bevat géén zemelen en kiemen meer en is dus zachter, fijner en minder voedzaam dan meel.

Wat is meel en wat is bloem?

Het verschil tussen bloem en meel zijn de zemelen en kiemen van de graankorrels. Meel bevat deze wel, bloem niet. Bloem is als het ware gezeefd meel.

Dit geldt voor alle soorten bloem en meel: tarwe, spelt, rogge en ga zo maar door.

En bloem en zelfrijzend bakmeel, hoe zit dat dan? Dat is gek genoeg weer een heel ander verhaal! Hier vertellen we je alles over het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel.

Kun je bloem vervangen door meel?

Nee, je kunt bloem en meel niet zomaar verwisselen in een recept. Meel is grover en dat is minder geschikt voor cakes en koekjes. Bloem is fijner van structuur en daardoor minder goed voor bijvoorbeeld broden. Met meel worden baksels vaak iets compacter, met bloem juist iets luchtiger.

In sommige recepten maakt het niet uit. Bijvoorbeeld wanneer je het gebruikt als paneerlaagje, in pannenkoekenbeslag of in sommige broodrecepten. Neem de ingrediëntenlijst dus goed door voor het bakken en zorg dat je van beiden altijd een zak in huis hebt!

Meer baktips?

Wat is eigenlijk het verschil tussen bakpoeder en gist? En het verschil tussen bruine en witte eieren? Hoe maak je de perfécte wentelteefjes? Het antwoord op deze en nog véél meer kook- en bakvragen vind je op onze website. Check alle tips hier. Meteen aan de slag met een lekker baksel? Bekijk alle taarten, borrelhapjes en andere recepten in ons receptenarchief.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: