Skip to main content

Wat is het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel?

Of je nu een ervaren meesterbakker bent of een beginnende hobbykok: we hebben ons op een punt allemaal hetzelfde afgevraagd in de keuken. Namelijk: wat is het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel? En… als ik het één niet in huis heb, kan ik dan het ander gebruiken om dit te vervangen? Wij leggen je vandaag uit hoe ‘t precies zit met bloem en zelfrijzend bakmeel.

Wat is het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel - SterkInDeKeuken

Wat is bloem en wat is zelfrijzend bakmeel?

Bloem is een heel fijngemalen meel van granen. Je gebruikt het voor héél veel dingen: van pizzadeeg tot bitterballen en van koekjes tot bechamelsaus.

Zelfrijzend bakmeel lijkt erg op bloem maar heeft nog een extra functie: het kan deeg laten groeien. Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk bloem met bakpoeder. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt voor taartdeeg en cakes, waarbij het deeg moet rijzen en dus moet groeien in volume voor meer luchtigheid.

Wat is het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel?

Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen. De verhoudingen zijn dan als volgt:

1 pak zelfrijzend bakmeel = 500 gram bloem + 15 gram bakpoeder.

Maar let op: je kunt dus niet zomaar zelfrijzend bakmeel gebruiken in een recept waar bloem wordt gevraagd. Je voegt dan namelijk óók meteen bakpoeder toe, en dat is niet altijd wat je wil.

Dan is er nóg een opvallend verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel: de prijs. Koop je een pak zelfrijzend bakmeel, dan ben je vaak zo’n €0,90 kwijt. Een pak bloem is ongeveer €0,60 en een zakje bakpoeder rond de €0,15. Oftewel: je bent goedkoper uit als je de ingrediënten zelf samenvoegt.

Wat te doen met bloem?

Zoals we hierboven al lieten vallen: bloem kan je voor zo’n beetje alles gebruiken. Denk aan een lekkere pizza (bijvoorbeeld deze Carpaccio Pizza), een luchtige cake (deze Bacardi Lemon Cake moet je echt een keer proberen!) of een taart (zoals deze Slagroom IJstaart met een biscuitbodem). Kijk vooral eens rond in ons receptenarchief – daar staan er superveel!

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: