Skip to main content

Bakpoeder of gist: wat is het verschil?

Bakpoeder of gist – de twee ingrediënten worden ontzettend vaak door elkaar gehaald. Maar laat je niet misleiden! Want hoewel je ze beiden koopt in kleine zakjes, is het absoluut niet hetzelfde. Maar hoe zit dat dan? Wat is het verschil tussen bakpoeder en gist? En kun je het één door het ander vervangen? Wij leggen het uit.

bakpoeder of gist wat is het verschil

Wat is bakpoeder en wat is gist?

Bakpoeder is een chemisch middel om baksels te laten groeien in volume. Het bestaat uit carbonaat (een zout) en zuur (vaak wijnsteenzuur of citroenzuur). Je gebruikt bakpoeder bijvoorbeeld voor deze Healthy Fluffy Pancakes, een frisse Bacardi Lemon Cake of voor onze Zelfgemaakte Donuts.

Wist je dat je met bloem en bakpoeder zelf heel simpel zelfrijzend bakmeel maakt?  Handig, toch?

Gist is een schimmel. We weten het: dat klinkt niet heel smakelijk maar het is niet gevaarlijk of vies. Gist koop je in de supermarkt in gedroogde vorm, in zakjes. Ook met gist zorg je ervoor dat iets groeit in volume. Je maakt er bijvoorbeeld dit heerlijke Naanbrood mee. Of Brabantse Worstenbroodjes of zelfgemaakt pizzadeeg.

Bakpoeder of gist: wat is het verschil?

Bakpoeder en gist hebben een duidelijke overeenkomst: ze laten baksels rijzen, en dus groeien. Het verschil is dat het één een chemisch middel is en het andere een schimmel. Bovendien werkt bakpoeder op zichzelf al, maar heeft gist een beetje rusttijd en suiker nodig om geactiveerd te worden.

Kun je gist vervangen door bakpoeder?

Heel kort: nee, je kunt gist niet vervangen door bakpoeder. Het is geen goed plan om bakpoeder zomaar te vervangen door gist en andersom. Zodra je gist en bakpoeder omwisselt, heeft dat ook effect op de andere ingrediënten in het recept. En zeker in broodrecepten heb je écht gist nodig om tot het luchtige geheel te komen.

Wanneer gebruik je wat? De vuistregel.

Houd voor het gemak dus deze vuistregel aan: bakpoeder voor zoete baksels, gist voor hartige baksels. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dit is een goed uitgangspunt. En eh, haal gewoon van beide rijsmiddelen een voorraadje in huis, dan zit je altijd goed!

Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: