Skip to main content

Welke olijfolie is om te bakken? (en welke absoluut níét)

Welke olijfolie is om te bakken? En welke olie giet je over je gerecht om het helemaal af te maken? Laten we deze verwarring voor ééns en voor altijd de wereld uit helpen. Want de ene olijfolie is de andere niet…

welke olijfolie om te bakken

Welke olijfolie is om te bakken?

Gebruik gewone olijfolie om in te bakken. Gewone olijfolie heet in de supermarkt vaak ‘traditionele olijfolie’. Deze olie is een combinatie van extra vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie (vaak zo’n 95 procent). Het is neutraal van smaak en je gebruikt het om mee te bakken en braden.

Wat is extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is olie van de eerste persing van olijven. De olie is niet verhit of gemengd met andere stoffen. Het is helemaal puur en heeft veel smaak. Je gebruikt het voor koude toepassingen.

Wat is geraffineerde olijfolie?

Geraffineerde olijfolie is gefilterde extra vierge olijfolie. Dat filteren gebeurt door de olie te verwarmen en af te laten koelen. Deze olie is dus minder puur en heeft ook minder smaak. Het is vaak iets goedkoper.

Waarom kun je beter niet bakken met extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is duurder dan ‘gewone’ olijfolie. Alleen al daarom is het zonde om hiermee te bakken. Tijdens het bakken verdwijnt namelijk bijna alle smaak van de olie. Bovendien kan extra vierge olijfolie niet goed tegen hoge temperaturen. Als het lang verhit wordt, ontstaan gevaarlijke dampen. Niet doen dus!

Extra vierge olijfolie is het lekkerst bij koud gebruik. Door een dressing of pesto bijvoorbeeld, of als topping over een pasta.

Meer handige kooktips?

Vond je dit een handige tip? We hebben er nog veel meer voor je. Wist je bijvoorbeeld dat…

 Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok. Daar delen we onze slimme keukenhacks en tips met je.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: