Skip to main content

Welke olijfolie is om te bakken?

Welke olijfolie is om te bakken? En welke olie giet je over je gerecht om het helemaal af te maken? Laten we deze verwarring voor ééns en voor altijd de wereld uit helpen. Want de ene olijfolie is de andere niet…

welke olijfolie om te bakken

Welke olijfolie is om te bakken?

Extra vierge olijfolie en gewone olijfolie zijn beiden geschikt voor bakken en braden.

Extra vierge olijfolie wordt vaak gebruikt bij koude bereidingen, zoals pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Als je deze olie gebruikt voor warme bereiding, gaat de smaak grotendeels verloren. Wil je toch extra viere olie gebruiken voor warme bereiding? Voeg het dan bij voorkeur op een later moment toe. En let er op dat de olie nooit boven de 180°C verhit wordt. Anders komen er namelijk ongezonde stoffen (PAK’s) vrij. Andere oliën, zoals zonnebloemolie, zijn beter geschikt voor bakken op hogere temperaturen.

Gewone olijfolie is een combinatie van extra vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie (vaak zo’n 95 procent). Het is neutraal van smaak en je gebruikt het om mee te bakken en braden. De kwaliteit en smaak van deze olie blijft onveranderd bij verhitting. Gewone olijfolie is daarentegen minder lekker voor koude toepassing, omdat het dus vrijwel geen smaak heeft.

Wat is extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is olie van de eerste persing van olijven. De olie is niet verhit of gemengd met andere stoffen. Het is helemaal puur en heeft veel smaak. Je gebruikt het vooral bij koude toepassingen. Bij warme toepassing mag je het niet te warm laten worden (onder de 180 graden). Voeg het bij voorkeur pas later toe, dan voorkom je dit en behoud je de lekkere smaak.

Wat is geraffineerde olijfolie?

Geraffineerde olijfolie is gefilterde extra vierge olijfolie. Dat filteren gebeurt door de olie te verwarmen en af te laten koelen. Deze olie is dus minder puur en heeft ook minder smaak. Het kan wel iets meer verhit worden tot circa 200 graden en is daardoor iets geschikter om mee te bakken. Het is ook vaak een stuk goedkoper.

Waarom kun je beter niet bakken met extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is duurder dan ‘gewone’ olijfolie. Alleen al daarom is het een beetje zonde om hiermee te bakken. Tijdens het bakken verdwijnt namelijk veel smaak van de olie. Bovendien kan extra vierge olijfolie niet zo goed tegen hoge temperaturen. Als het te lang en hoog wordt verhit, ontstaan gevaarlijke dampen. Dus alleen doen als je zeker weet dat je het niet warmer dan 180 graden laat worden, dan zit je helemaal goed.

Extra vierge olijfolie komt het allerbeste tot zijn recht bij koud gebruik. Door een dressing of pesto bijvoorbeeld, of als topping over een pasta. Warm gebruik kan dus ook, mits niet te hoog verhit. Dan behoud je de lekkere smaak en kwaliteit.

Meer handige kooktips?

Vond je dit een handige tip? We hebben er nog veel meer voor je. Wist je bijvoorbeeld dat…

 Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok. Daar delen we onze slimme keukenhacks en tips met je.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: