Skip to main content

Hoe maak je guacamole? (lekkerste basisrecept)

De allerlekkerste dip? Dat is zonder twijfel guacamole! Deze groene Mexicaanse dip smaakt fantastisch bij zo’n beetje ieder gerecht. Maar hoe maak je guacamole? Dat is makkelijker dan je denkt. Met zachte avocado’s en een handjevol smaakmakers tover je deze romige en spicy dip binnen no time op tafel. Wij delen ons favoriete basisrecept met je.

hoe-maak-je-guacamole

Hoe maak je guacamole?

Guacamole is een ontzettend populair gerecht uit de Mexicaanse keuken. En zoals dat vaak gaat met recepten die de wereld over reizen: de ingrediënten en bereidingswijzen verschillen inmiddels overal van elkaar. Ons basisrecept voor zelfgemaakte guacamole is natuurlijk de allerlekkerste, dat begrijp je.

Ingrediënten

  • 2 (rijpe) avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 limoen (alleen het sap)
  • 1/2 tomaat
  • 1/2 theelepel Tex Mex kruiden
  • 1/4 rode ui
  • rode peper (naar smaak)
  • verse koriander (naar smaak)
  • zout

Hoe maak je guacamole: 4 stappen

Alle ingrediënten in huis gehaald? En weet je zeker dat je avocado’s écht rijp zijn? Mooi. Dan kun je aan de slag met deze heerlijke en simpele guacamole!

Stap 1: snijd de ingrediënten fijn

Snijd de tomaat, rode ui, knoflook, koriander en peper zo fijn mogelijk. Hoe kleiner, hoe beter! Gooi de natte zaden (de binnenkant) van de tomaat weg – dit deel gebruiken we niet.

Stap 2: prak de avocado

Pel en ontpit de avocado voorzichtig. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een schaaltje. Prak het fijn met een vork. Liever een gladde guacamole? Pureer de avocado fijn met een staafmixer of blender.

Tip: krijg je die pit er nooit uit? In deze video zie je hoe je dat snel en veilig doet!

Stap 3: voeg de smaakmakers toe

Prak de stukjes tomaat, koriander, peper, knoflook en ui door de avocado. Pers de limoen en voeg het sap ook toe aan de guacamole. Breng de dip verder op smaak met de Tex Mex kruiden en eventueel nog wat zout.

Tip: geen Tex Mex kruiden in huis maar wél zin in guac? Voeg dan een snuf chilipoeder en paprikapoeder toe. Bij hoge nood kan dat ook.

Stap 4: serveer de guacamole

Schep de zelfgemaakte guacamole in een schaaltje. Maak het voor een extra leuk effect af met een partje limoen en wat verse koriander.

4x recepten met guacamole

En waar eet je die lekkere zelfgemaakte guacamole dan bij? Wat dacht je hiervan…

Nacho Crunch Wraps (met chips)
Mexicaanse Taco Bowl: alles wat je lekker vindt in één bowl
– Het ultieme gerecht met guac: Nacho’s van de Barbecue
– Een spectaculaire Tortilla Taart

Volg je ons al gezellig op Instagram, Facebook & TikTok?

Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk hier onze kookboeken, kruidenmixen en meer: