Skip to main content

Hoelang kun je taart bewaren? Dat is een hele goeie vraag. Want verjaardagen, feestdagen, jubilea: we vieren wat af met z’n allen. En waar doen we dat graag mee? Juist. Taart. Het is ons een raadsel hoe, maar het schijnt wel eens voor te komen dat een taart niet helemaal opgaat. Weggooien doe je natuurlijk niet, dus: hoelang kun je taart bewaren? Op deze manier geniet je van je taart tot de allerlaatste kruimel.

Hoelang kun je taart bewaren

Hoelang kun je taart bewaren in de koelkast?

De vuistregel in de horeca is: vandaag gemaakt = overmorgen weg. Heb je op maandag een Bokkepootjestaart gemaakt? Dan mag je die nog tot en met woensdag eten. Daarna gooi je ‘m het beste weg. Na 2 dagen is de kans namelijk veel groter dat er schadelijke bacteriën ontstaan in het product. (En dan is het snel klaar met nagenieten van dat feestje…)

Ook wordt een taart er niet lekkerder op als je ‘m een tijdje laat staan. De vulling kan gaan uitlopen, vaak droogt een cake of biscuit (weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen die twee?) een beetje uit en knapperige randjes of toppings worden zacht.

Hoe bewaar je taart in de koelkast?

Om de taart zo lekker mogelijk te houden, bewaar je de stukjes het beste luchtdicht, bijvoorbeeld in een afsluitbaar bakje. Of – als je de taart hebt gekocht – in de doos waarin ‘ie zat. Bewaar de taart op de koudste plek in de koelkast, op de onderste glasplaat.

Was het een warme taart, zoals een appeltaart? Laat deze dan eerst afkoelen buiten de koelkast.

Hoelang kun je taart bewaren in de vriezer?

In de vriezer kun je een taart tot wel 3 maanden bewaren. De bacteriën kunnen in de ijskoude vriezer namelijk niet verder groeien. Let wel op: slagroomtaart kan niet goed in de vriezer, dat tast de smaak en structuur erg aan. Nog maar een extra puntje eten dus, er zit niets anders op!

Weten hoe het zit met invriezen van andere kliekjes? Lees dit blog voor een handig overzicht!

Hoe bewaar je taart in de vriezer?

Zorg ook hier weer dat je de taart bewaart in een luchtdichte verpakking. Denk aan een afsluitbaar bakje of diepvrieszakje. Snijd de taart vooraf al in stukjes en pak deze los van elkaar in of met een bakpapiertje ertussen zodat de stukken netjes blijven en niet aan elkaar gaan plakken.

Laat de taart daarnaast eerst helemaal afkoelen voordat je de stukjes invriest. Warme producten invriezen is slecht voor je vriezer, voor het milieu en voor de rest van de ingevroren producten.

Hoe ontdooi je een taart?

Ook belangrijk: hoe geniet je straks weer van een stukje taart? Haal de taart op tijd uit de vriezer en laat ‘m in de koelkast ontdooien. Een hele taart ontdooien duurt al snel 3 tot 5 uur, een taartpunt heeft vaak maar 1 uur nodig om te ontdooien. Geen fan van taart rechtstreeks uit de koelkast? Laat ‘m dan na het ontdooien op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Dat is het beste voor de smaak en texturen van de taart.

Of… uitdelen!

Want laten we eerlijk wezen: een écht lekkere taart hoef je helemaal niet te bewaren. Breng een stukje Snickers MonChou Taart langs bij de buren, nodig familie uit op de koffie of neem de restjes van een Twix Taart mee naar kantoor. Daar maak je vrienden mee 😉

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: