Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen cake en biscuit? Je bent niet de enige. Het is één van de grootste verwarringen in de bakwereld. Wij leggen je uit hoe het zit. En zoek niet verder: we delen ook het allerlekkerste biscuit recept met je! Lekker luchtig, stevig en de perfecte basis voor een biscuitrol of laagjestaart!
Wat is biscuit?
Biscuit ken je misschien als de droge kaakjes uit je kindertijd. Daar begint de verwarring al. Want de structuur en samenstelling is totaal anders, maar ook het luchtige deel in veel taarten noemen we ‘biscuit’. Denk maar aan een slagroomtaart. Die cake-achtige laag tussen de jam en slagroom? Ja, dat is dus biscuit.
Wat is het verschil tussen cake en biscuit?
Maar wat is dan het verschil tussen cake en biscuit? Is dat niet gewoon hetzelfde? Nee. Cake bestaat uit suiker, zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder, dat is hetzelfde), eieren en boter. Een cake is, door die boter, een beetje vettig.
Biscuit bestaat uit suiker, bloem en eieren. Geen boter dus, waardoor de biscuit niet zo vettig is en zelfs een tikkie droog kan zijn. Maar dat is niet erg: biscuit maak je namelijk vaak als stevige, maar luchtige laag in een grotere taart. De botercrèmes, siropen of andere ingrediënten van zo’n taart zorgen er uiteindelijk voor dat de biscuit niet droog is en genoeg smaak krijgt.
Biscuit maken: dit is het beste biscuit recept
Goed, biscuit gebruik je dus als luchtige basis van gebakjes of taarten. En een stevige basis scheelt de helft, dus gebruik een goed biscuit recept. Ons recept met basisverhoudingen bewijst al jaren trouwe dienst! Bijvoorbeeld in deze heerlijke Slagroom IJstaart.
Ingrediënten biscuit recept
- 150 gram bloem
- 150 gram suiker
- 5 eieren (op kamertemperatuur)
- ¼ theelepel zout
Optioneel: rasp van 1 citroen
Biscuit maken doe je zo:
Stap 1) Verwarm de oven voor op 160 graden.
Stap 2) Doe de eieren, suiker en het zout in een ruime kom en mix het tot een luchtig beslag.
Tip: houd de gardes van de mixer aan de bovenkant van het beslag zodat je extra veel lucht meepakt.
Stap 3) Zeef de bloem erbij en roer voorzichtig door.
Tip: doe dat niet met de mixer, dat is te intensief, maar met een spatel of pannenlikker.
Stap 4) Rasp de citroen en spatel door het beslag. Deze stap is optioneel!
Tip: rasp alleen het gele, friszoete deel van de schil. Het witte deel is bitter.
 Stap 5) Bekleed een springvorm met bakpapier.
Tip: vet de springvorm eerst lichtjes in met olie of boter zodat het bakpapier goed blijft plakken.
Stap 6) Giet het beslag in de vorm en bak 40 minuten in de oven.
Stap 7) Controleer of de biscuit gaar is. Prik erin met een cocktailprikker: komt ‘ie er droog uit, dan is de biscuit klaar. Zo niet, bak je deze nog een paar minuten extra.
Laat de biscuit daarna afkoelen voordat je ‘m verwerkt in een recept.
Cake versus biscuit
De termen ‘cake’ en ‘biscuit’ worden heel vaak door elkaar gebruikt. Sterker nog: ook wij noemen een biscuit wel eens ‘cake’. Zoals bij deze Tijger Cakerol. Dat klinkt een stuk lekkerder dan biscuitrol, toch? Gelukkig weet jij nu hoe het écht zit!
Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: