Skip to main content

Vis ontdooien: zo doe je dat veilig en snel

Vis ontdooien, hoe doe je dat op een slimme manier? Het is vast herkenbaar: je hebt een heerlijke vis in de vriezer liggen, maar bent vergeten ‘m te ontdooien voor het avondeten. Geen zorgen, ook last minute kun je een vis nog veilig en snel ontdooien. Wij leggen uit hoe je dat het beste doet zonder de smaak of textuur van de vis te verpesten.

Vis ontdooien

Vis ontdooien: hoe doe je dat?

Het ontdooien van vis kan op verschillende manieren. Wat het beste werkt, hangt af van hoeveel tijd je hebt. (En vooruit: hoeveel moeite je wil doen.)

Leestip: Hoelang moet zalm bakken? (pan en oven)

In de koelkast

De veiligste en beste manier om vis te ontdooien, is in de koelkast. Dat duurt wat langer, maar dat is ook meteen het voordeel: door de vis langzaam te laten ontdooien, blijven de smaken het beste en is de kans klein dat zich gevaarlijke bacteriën verspreiden. Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.

Tip: gebruik scherpe koksmessen als je vis klaarmaakt. Dan kun je er mooie malse stukjes of plakjes van snijden.

Buiten de koelkast

Doe dat maar niet. Buiten de koelkast verspreiden bacteriën zich te snel, daar is het namelijk te warm. Ook verliest de vis dan snel vocht, waardoor de textuur droog en taai wordt.

Vis ontdooien in de magnetron

Heb je écht haast? Dan neig je misschien al snel naar de magnetron. Maar echt slim is het niet. In de magnetron ontdooit vis namelijk te snel waardoor het veel vocht verliest. Daar wordt het droog van. En als je íéts niet wil als je vis klaarmaakt, is het wel een droge hap. Kun je niet anders? Zet de magnetron dan zo laag mogelijk en keer de vis regelmatig om.

Recepttip: Zalm Wellington & deze leuke Zalmpakketjes

Vis ontdooien in water

Een betere manier om vis snel te ontdooien, is door hem in koud water te leggen. Zorg dat de vis goed verpakt is in een luchtdichte zak, zodat er geen water bij kan komen. Vul een kom of grote schaal met koud water en leg de ingepakte vis erin. Afhankelijk van de dikte van de vis is ‘ie binnen 1 of 2 uur ontdooid. Ververs het water halverwege.

Gebruik zeker geen warm water. Je denkt misschien dat het dan lekker snel gaat, maar het zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien. Dat wil je niet!

Leestip: Zo ontdooi je vlees slim en veilig

Vis invriezen

Wist je dat je vis tussen de 3 en 6 maanden kunt bewaren in de vriezer? Dat begint met goed invriezen. In dit blog vertellen we je álles over eten invriezen.

Vond je dit een handig artikel? Volg ons dan zeker op Instagram, Facebook of TikTok. Daar delen we nog véél meer slimme tips!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: