Skip to main content

Hoelang moet zalm bakken? (Pan en oven)

Hoelang moet zalm bakken? Je hebt een stukje zalm gekocht en wil die natuurlijk wel op de állerlekkerste manier bereiden. Bak je ‘m te lang, dan wordt de roze vis droog. Dat is natuurlijk zonde van het toch-best-wel-prijzige visje. Wij leggen je uit hoe en hoelang je zalm bakt in de pan of in de oven.

Hoelang zalm bakken

Hoelang moet zalm bakken?

Zalm moet ongeveer 5-7 minuten bakken in de pan. Eerst 3-4 minuten aan de ene kant, dan nog 2-3 minuten aan de andere kant. Hoelang zalm precies moet bakken, hangt af van de dikte van de vis. Dikke zalmmoten moeten langer gebakken of gegrild worden dan wat dunnere stukken vis.

Zalm uit de oven heeft meer tijd nodig om te bakken: zo’n 18-23 minuten.

Niet helemaal doorbakken zalm

Het is niet erg als gebakken zalm nog een beetje roze en glanzend is. Ben je zwanger of maak je de vis voor kwetsbare mensen (zoals ouderen, zieken of hele kleine kinderen)? Bak de zalm dan wel goed door.

Hoe bak je zalm?

Zalm kun je op verschillende manieren bakken. Het makkelijkste is in een koekenpan of in de oven.

1) Zalm bakken in een pan

De bekendste manier om zalm klaar te maken, is in een koekenpan. Verhit de pan met daarin wat olie of boter. Leg de zalmmoot in de pan. Heeft de zalm nog een stukje huid? Bak die kant dan eerst. Bestrooi met peper en zout en bak de zalm 3 tot 4 minuten. Keer de zalm voorzichtig om en bak de andere kant nog eens 2 tot 3 minuten. De zalm is klaar wanneer de vis lichtroze en nog een beetje glazig is. Bak de zalm niet te lang, daar wordt het droog van.

Tip: als de zalm te lang is gebakken, zie je wit spul. Dat zijn de eiwitten in de vis, die zijn dan gestold. Het beste stop je vlak vóór de eiwitten uit de vis komen.

2) Zalm bakken in de oven

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de zalm in een ovenschaal en bestrijk de moten met olie of boter. Bestrooi met peper en zout en eventuele andere kruiden. Schuif de zalm vervolgens 18 tot 23 minuten in de oven.

Hoelang de zalm precies moet bakken/grillen verschilt per keer. Houd ‘m dus goed in de gaten.

Kruidentip: onze Salty Lemon kruidenmix! Die is heerlijk op een stukje gegrilde zalm.

Waar eet je zalm bij?

Zalm is een hele gezonde, milde en toegankelijke vissoort. Met wat simpele smaakmakers maak je er al snel iets heerlijks van. Denk aan dille of citroen.

Bij een gebakken stukje zalm serveer je bijvoorbeeld:

Leestip: zo lang moet broccoli koken, en zó maak je rijst het allerlekkerst.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: