Skip to main content

Hoelang moet een ei koken? – het lijkt kinderlijk eenvoudig, maar zo makkelijk is ‘t nog niet! Voor veel mensen luistert een gekookt eitje heel nauw. Te druiperig, te hard, te geel, te droog, te nat… Wil je weten hoe je een ei precíés goed kookt? Wij zetten de perfecte kooktijden voor een zachtgekookt, medium en hardgekookt eitje op een eh ja, rijtje.

Hoelang moet je een ei koken - zacht, medium en hard

Hoelang moet een ei koken?

Een ei koken duurt meestal zo’n 4 tot 11 minuten. Hoe langer, hoe harder. Grofweg is dit de regel:

Zachtgekookt ei: 4 minuten kooktijd
Lekker om uit te lepelen, bijvoorbeeld met broodsticks.

Medium-hardgekookt ei: 7 minuten kooktijd
Perfect voor een zelfgemaakte eiersalade.

Hardgekookt ei: 10 minuten kooktijd
Makkelijk in plakjes te snijden, bijvoorbeeld voor op brood.

Maar alles daartussen kan natuurlijk ook. Net waar jij van houdt. Goed om te weten: de kooktijd kan een beetje afwijken per formaat ei. Wij gaan hier uit van een middelgroot ei (M).

In deze handige TikTok laten we zien hoe zacht of hard een eitje is als je ‘m tussen de 4 en 11 minuten kookt . Zo lukt het vanaf nu áltijd.

@sterkindekeuken.nl Hoe lang kook jij een ei? 🤷‍♂️ #ei #lifehack #foodhack ♬ origineel geluid – SterkInDeKeuken.nl

Zo maak je een perfect gekookt ei (want zo simpel is dat niet)

Leg de eieren altijd pas in de pan wanneer het water kookt. Leg je de eieren in koud water, dan is het niet te meten hoelang je ei moet koken. Dat hangt dan namelijk sterk af van hoe groot de pan is, hoeveel water je toevoegt, hoe snel je fornuis opwarmt, en ga zo maar door.

Tip: leg de eieren met een lepel voorzichtig in het kokende water. Zo hoef je ze niet te laten vallen (gegarandeerd gebroken eitjes!) en verbrand je je handen ook niet.

Tip 1: kokend water

Eet bewaarde kliekjes eenmaal uit de koelkast binnen 2 uur op. Eet kliekjes uit de vriezer binnen 24 uur op.

Tip 2: time hoelang het eitje kookt

Het is misschien een inkoppertje, maar we zeggen het toch maar. Zet een wekker zodra je de eieren in het kokende water doet. Bijvoorbeeld een kookwekker, of de timer op je telefoon. Hardop tellen mag ook, maar op eigen risico 😉

Tip 3: voeg zout toe

Wil je er zeker van zijn dat je ei niet breekt in het water? Voeg dan een flinke snuf zout toe aan het water. Hierdoor komt er minder druk te staan op het ei. Breekt ‘ie toch? Dan stolt het eiwit dat eruit loopt sneller.

Tip 4: laat de eieren schrikken na het koken

Maak het jezelf makkelijk en laat de eieren na het koken schrikken onder stromend koud water. Of maak zelfs een ijsbadje waarin je de eieren laat afkoelen. Door de schok van warm naar koud, krijg je de schil er straks makkelijker af en hoef je niet zo te pulken.

Wist je trouwens dat een vers ei lastiger te pellen is dan een ei dat al wat ouder is? Het heeft voor- en nadelen, zullen we maar zeggen!

Gekookt eitje?

Die nieuwe skill komt niet alleen goed van pas voor je zondagse ontbijtje. Met een goed hardgekookt ei maak je ook een heerlijk broodje, namelijk een Geraspt Eitje op toast. Ja – dat lees je goed: geraspt. Lekker luchtig, zacht en weer eens wat anders, toch?

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken:

Gek op onze onweerstaanbare recepten?
Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok voor nog meer recepten & foodhacks!