Skip to main content

Hoelang moet je asperges koken? Dat vragen mensen zich massaal af zodra de asperges weer in de schappen liggen. Want taaie asperges, dat wil je niet. Maar ook op snotterige sliertjes zit niemand te wachten. Wij leggen je uit hoe je witte en groene asperges perféct klaarmaakt!

hoe lang asperges koken sterkindekeuken

Hoe maak je asperges klaar?

Asperges zijn een fantastisch seizoensproduct. Van maart tot en met juni vind je de groene en witte stengels in de winkel. Wij vinden ze héérlijk! Toch is het klaarmaken van asperges nog best een ding. Je gooit ze niet zo, hop, in een pan of op je bord. Zo bereid je asperges goed voor:

Bewaren

Wil je de asperges eerst nog even bewaren? Doe dat dan wel op de juiste manier om ze vers en knapperig te houden. Witte asperges wikkel je het beste in een schone en vochtige theedoek. Groene asperges laat je in de zak zitten tot gebruik. Bewaar ze in de koelkast.

Wil je de asperges na bereiding bewaren? Houd dan de richtlijnen in dit blog aan.

Snijden

Asperges gooi je niet zonder voorwerk in de pan. De onderkanten van de stengels zijn taai en droog. Snijd daarom zo’n 1 tot 2 centimeter van de onderkant weg.

Schillen

Witte asperges moet je voor gebruik goed schillen. De schil is namelijk taai en slierterig. Schil daarom de hele stengel goed met een dunschiller, vanaf ongeveer 4 centimeter onder het kopje. Groene asperges hoef je niet per se te schillen. Is het een dikke stengel en voelt ‘ie wat grof aan? Schil ‘m dan wel.

Bereiden

Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken. Een klassiek bord asperges maak je natuurlijk door witte asperges te koken. Serveer ze met een gekookt eitje, aardappels, een plakje ham en een botersaus. Maar ook roosteren in de oven of op de barbecue, wokken in een pan of stomen is heerlijk.

Tip: gooi de schillen en harde onderkantjes niet zomaar weg! Je kan hier een heerlijke aspergesoep van maken.

Hoelang moet je asperges koken?

Dé vraag als het over asperges gaat: hoelang moet je asperges koken? Dat verschilt per soort asperge:

Groene asperges koken

Groene asperges kún je koken, maar roosteren of wokken is vaak lekkerder. Wil je ze toch koken? Blancheer ze dan kort. Dat betekent dat je ze héél kort (1 tot 2 minuten) kookt en daarna afspoelt met koud water, zodat ze niet verder garen. Zo zijn ze beetgaar maar niet slap.

Witte asperges koken

Witte asperges zijn gekookt heerlijk! Hoe je dat goed doet? Nou, zo:

  • Zet een grote, hoge pan water op het vuur. Voeg een beetje zout toe.
  • Leg (of zet) de asperges in de pan. Het topje van de asperges mag een beetje uitsteken.
  • Breng het water aan de kook. Zet het vuur daarna direct laag.
  • Laat de asperges vervolgens nog 4 tot maximaal 12 minuten in de pan pruttelen. Check de gaarheid met een vork.
  • 4-5 minuten: lekker knapperig
  • 6-7 minuten: zachte asperges met een bite
  • 8-9 minuten: goed gekookte asperges
  • 10-12 minuten: om flink dikke asperges goed zacht te koken
  • Haal de asperges met een tang of schuimspaan uit de pan en serveer ze direct.

Asperges een keer níet koken?

Lees je dit en heb je eigenlijk he-le-maal geen zin meer om asperges te koken? Je kan ze ook bakken! Door asperges te bakken, krijgen ze een diepere en beetje nootachtige smaak. Maak bijvoorbeeld deze Flammkuchen met Asperges! Maar je kunt ze ook roosteren of bakken in een koekenpan – gewoon in het geheel of alvast in stukjes gesneden.

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: