Skip to main content

Hoelang moet prei koken? (+ roosteren en bakken)

Hoelang moet prei koken? Deze groentesoort is in Nederland al heel lang populair. Bijna iedere wok, simpele prak of ovenschotel bevat deze ui-achtige ringetjes. Dat is niet zo gek, want prei is het hele jaar door verkrijgbaar en is heel goedkoop. Maar hoelang moet prei eigenlijk koken voor het beste resultaat? En hoe maak je het precies klaar? Wij vertellen het je.

hoelang prei koken

Hoelang moet prei koken?

Prei moet 6 tot 12 minuten koken. Hoelang prei precies moet koken, is afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt de prei kort koken zodat het stevig en knapperig blijft, of juist lang, zodat het zijdezacht wordt.

Hoe maak je prei klaar? (Koken, roosteren en bakken)

Prei koken is ontzettend simpel. Maar… heel eerlijk? Wij vinden prei geroosterd of gebakken veel lekkerder. Het behoudt dan beter z’n knapperige structuur en de smaak wordt milder. Daarom delen we hieronder hoe je prei kookt én roostert en bakt.

Leestip: Welke groente eet je bij zalm? (11 tips)

Prei koken

Je kunt prei in z’n geheel koken, maar ook in ringen. Dan gaat het sneller. Snijd de prei in dikke stukken en was die goed in een vergiet onder de kraan. Breng een pan met een laag water (niet te veel) met een snuf zout aan de kook en voeg de prei toe. Zodra het water weer kookt, zet je een timer op 6 minuten. Check daarna of de prei zacht genoeg is. Giet de prei af en verwerk het in je gerecht.

Prei roosteren

Zelf vinden we het lekkerder om prei te roosteren in de oven. Snijd de prei in ringen of halveer de hele prei in de lengte. Was het zand er voorzichtig tussenuit. Doe dat door met je vingers tussen de laagjes te wrijven, onder een stromende kraan. Besprenkel de prei met olie en kruiden naar smaak. Rooster de groente daarna zo’n 15 tot 20 minuten op 180 graden.

Prei bakken

Je kunt prei ook heel goed bakken of wokken in een pan. Zo kun je goed in de gaten houden of het niet te hard gaat en snotterig wordt. Snijd de prei in ringen en was die goed onder de kraan. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de prei hier zo’n 3 tot 10 minuten in, afhankelijk van je smaak. Bestrooi de prei met peper, zout en andere kruiden, zoals tijm of chilivlokken.

Meer kooktips en inspiratie?

Vond je dit handige tips? Bekijk dan eens onze andere blogs met kooktips, zoals:

En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze tips en lekkerste recepten in korte video’s!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken & kruidenmixen in huis: