Skip to main content

Hoelang zijn eieren houdbaar? (+ handige truc)

Hoelang zijn eieren houdbaar? Vraag jij je ook iedere keer weer af of je die eitjes in de koelkast nog wel veilig kunt eten? Want: sinds wanneer staan ze er eigenlijk al? En hoe nauw moet je die THT nemen? Wij leggen je uit hoelang eieren houdbaar zijn en vertellen je hoe je met één simpele truc ontdekt of je ei nog goed is.

hoelang zijn eieren houdbaar

Hoelang zijn eieren houdbaar?

Eieren zijn ongeveer vier weken houdbaar vanaf de dag dat het ei is gelegd. Eieren zijn dus verrassend lang houdbaar. Op het doosje van de supermarkt staat een houdbaarheidsdatum, maar dat is slechts een richtlijn. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Het betekent dus niet dat je de eieren na die datum niet meer kunt eten, het betekent dat je dan extra moet opletten. Eieren zijn soms wel weken na de datum op de doos nog goed.

Maak je een recept met rauwe eieren, zoals mayonaise, pornstar martini of tiramisu? Gebruik dan altijd zo vers mogelijk eieren. Neem dan liever het zekere voor het onzekere.

Hoe ziet een vers ei eruit?

Een vers ei heeft een heldere, stevige dooier en dik en slijmerig eiwit. Maar er is een makkelijke en snelle manier om te checken of je ei rot is of dat je ‘m nog prima kunt eten…

Leestip: Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

Is een ei nog goed? Een handige truc om dat te testen!

Vul een hoog glas of een kom met koud water. Leg het ei hier voorzichtig in.

Zakt ‘ie naar de bodem en blijft het ei daar op de zijkant liggen? Dan is het ei nog goed en kun je het eten.

Blijft het ei op de bodem rechtop staan, misschien een beetje schuin? Dan is het ei niet meer perfect vers, maar nog wel veilig om te eten.

Blijft ‘ie drijven aan de oppervlakte? Dan is het eitje verrot en gooi je ‘m maar beter weg.

Vond je dit een handige tip? Volg ons op Instagram, Facebook & TikTok voor nog véél meer slimme keukenhacks!

Hoe bewaar je eieren? (in de koelkast of niet?)

Veel mensen denken dat eieren in de koelkast bewaard moeten worden. De koelkast heeft niet voor niets zo’n speciaal vakje of rekje voor eieren, toch? In Nederland is de richtlijn: het mag, maar het hoeft niet. In de supermarkt staan de eieren ook buiten de koelkast.

In de koelkast blijven ze wel iets langer houdbaar. Gaat zo’n doosje er bij jou niet zo een-twee-drie doorheen, dan bewaar je ze dus liever in de koelkast..

Doosje eieren leegmaken? Maak dit!

Wil je een doos eieren snel opmaken? Maak dan (een van) deze recepten:

Limoncello Tiramisu
Geraspt Eitje op Toast
Sinaasappeltaart met eiwitschuim
Nutella Meringues
Advocaat

Of maak een grote schaal oude vertrouwde gevulde eitjes. Met die snack zit je altijd goed én ben je snel van je voorraad eieren af.

Dol op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: