Skip to main content

Hoelang moeten wortels koken? Dat is helemaal geen gekke vraag. Zeker niet als je bedenkt dat wortels in de top 10 van de meest gegeten groenten in Nederland staan! Deze oranje knollen zijn zoet van smaak, supergezond en koud én warm lekker om te eten. Koken is de makkelijkste methode. Wij leggen je uit hoe je wortels op de allerlekkerste manier klaarmaakt!

hoe lang wortels koken

Hoelang moeten wortels koken?

Wortels moeten ongeveer 15 minuten koken. Hoelang wortels precies moeten koken, hangt af van de soort en van de grootte van de wortels. En, niet onbelangrijk, van hoe je de wortels het lekkerst vindt!

Bospeen koken

Bospenen koop je in een bosje met het loof er nog aan. Ze zijn langwerpig en vaak vrij dun, zeker aan het uiteinde. Bospenen kook je in ongeveer 10 minuten beetgaar. Na ongeveer 15 minuten zijn ze goed zacht.

Winterpeen koken

Winterpenen zijn een stuk steviger en dikker. Deze koop je vaak zonder loof en per stuk. Winterpenen kook je in ongeveer 12 minuten beetgaar en in ongeveer 17 minuten zacht.

Geschraapte wortels koken

In veel supermarkten koop je geschraapte en gewassen kleine worteltjes in een zak of bak. Deze zijn nog makkelijker om klaar te maken. Na 10 minuten zijn ze beetgaar en na zo’n 15 minuten zacht.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

Hoe kook je wortelen?

Was de wortelen en snijd ze in grove stukken, dan garen ze sneller (en je kunt ze toch niet in één keer eten). De stengels gebruik je niet. Je hoeft wortelen niet te schillen, maar het kan wel.

Zet een grote pan met ruim water op het vuur en doe de wortels hierin. Breng dit aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de kookwekker aan.

Check de wortels na 5 tot 8 minuten even met een vork. Glijdt ‘ie er makkelijk in, dan is de wortel al redelijk zacht. Pas de kooktijd hierop aan.

Tip: voeg een snuf zout toe aan het water voor extra smaak.

1. Wortels koken

Gekookte wortels zijn lekker, maar je kunt ze ook heel goed op andere manieren bereiden.

2. Wortels uit de oven

Rooster wortelen in ongeveer 20-30 minuten goudbruin in de oven op 180 graden. Dat kan in stukken of gewoon zo, in hun geheel. Doe voor het roosteren wat olijfolie, peper, zout en eventuele andere kruiden over de wortelen.

Tip: wortelen uit de oven zijn superlekker met onze Kan Op Alles Kruidenmix  (ja die is lekker op echt álles).

3. Wortels bakken

Ook in een koekenpan bak je wortelen gaar in een beetje olie of boter. Daar heb je wel wat geduld voor nodig. Na 10-15 minuten zijn ze gebakken aan de buitenkant en nog stevig en knapperig van binnen.

4. Wortels stomen

Door wortels te stomen behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen. Doe ze 15-20 minuten in een stoommandje op een pan met heet water. Je kunt ook de stoomfunctie van je oven gebruiken.

Ga je wortels eten? Dit smaakt er lekker bij…

Een kale portie wortels, daar wordt niemand vrolijk van. Serveer ze daarom bij één van deze heerlijke recepten!

1. Aardappelgratin met Truffelrollade
2. Pom Pom Potatoes
3. Mozzarella Gehaktballetjes

Meer inspiratie? Bekijk ons receptenarchief vol heerlijke hapjes en gerechten!

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: