Skip to main content

Rundervink bakken – dat klinkt als iets dat je zomaar even doet. Totdat je eindigt met een zwartgeblakerde buitenkant en een rauwe binnenkant. Of erger: een uit elkaar gevallen prutje. Maar dat hoeft helemaal niet te gebeuren. Met dit stappenplan bak je rundervinken hartstikke netjes en lekker mals.

rundervink bakken

Rundervink bakken

Een rundervink is een mooi stukje vlees: gehakt omwikkeld met een dun lapje rundvlees. Dat zorgt ervoor dat je de buitenkant nét een knapperig randje kunt geven. Dat is juist zo lekker! Zo maak je het klaar:

Stap 1. Vlees op kamertemperatuur

Haal de rundervinken 30 minuten voordat je ze wil bakken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Koud vlees schrikt namelijk in een hete pan en daardoor wordt het taai.

Leestip: Vlees ontdooien: zo doe je dat veilig en snel

Stap 2. Boter en olie in de pan

Zet een stevige (koeken)pan op middelhoog vuur en verwarm daar een klont boter of een scheut olie in. Wacht even tot de olie goed heet is.

Leestip: Hoe maak je jus?

Stap 3. Rundervink bakken

Leg de rundervink in de pan en bak ‘m rondom goudbruin en een beetje knapperig. Draai ‘m dus regelmatig om zodat alle kanten gebakken worden. In totaal duurt dit ongeveer 4 tot 5 minuten. Gebruik het liefst een siliconen spatel, dat is wel zo hygiënisch.

Stap 4. Rundervink laten garen

Zet het vuur laag en laat de rundervink nog 8-10 minuten rustig garen. Draai ‘m af en toe om. De buitenkant is namelijk al lekker gebakken, maar de binnenkant is nog niet gaar genoeg.

Stap 5. Vlees testen

Wil je weten of de rundervink gaar is? Prik er met een satéprikker in. Komt er helder vocht uit? Dan is ‘ie gaar! Zet het vuur uit. Een rundervink mag nog een beetje rood zijn van binnen, maar het is vaak lekkerder als het vlees helemaal gebakken is.

Stap 6. Vlees laten rusten

Haal de rundervink uit de pan en laat ‘m nog 2 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. Dan verdelen de sappen zich mooi door het vlees en wordt het extra mals.

Leestip: Vlees snijden: dé tip voor mals vlees

Meer kook- en baktips

Van vlees tot vis, van brood tot beleg en van saus tot snack: op onze website delen we de slimste tips om jou op weg te helpen in de keuken. Lees hier verder:

Voor de beste receptinspiratie scoor je één van onze kookboeken! En eh… volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok?

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: