Skip to main content

De afkorting AGV: waar staat dat voor?

De afkorting AGV – iedere Nederlander heeft ‘m wel eens gehoord of zelfs gebruikt. Het verwijst naar de traditionele Hollandse maaltijdcombinatie van Aardappelen, Groente en Vlees. Maar hoe gebruik je die afkorting? En is het nou AGV of AVG? Wij leggen het uit.

Tip: volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor slimme kookhacks en receptinspiratie!

agv afkorting

Wat betekent de afkorting AGV?

De afkorting AGV staat voor Aardappelen, Groente en Vlees. Dat komt je vast bekend voor: het is een oer-Hollandse eenvoudige maaltijd. Aardappeltje, portie gekookte groente, stukje vlees. Klaar. Deze maaltijd is makkelijk te bereiden, heeft weinig poespas nodig en is hartstikke voedzaam. Een goede mix van koolhydraten, eiwitten en vitaminen. Niet voor niks eten Nederlanders dit al jaren zo!

Tegenwoordig is de betekenis van de afkorting AGV wat breder. Eet je gebakken aardappeltjes met broccoli, een vega burger en een lepel mayo? Of aardappelpuree met vissticks en een salade? Ook dan noem je dat met een gerust hart een AGV’tje.

Is het AGV of AVG?

De één zegt AGV, de ander heeft het over AVG. Het eenvoudige antwoord: het mag allebei. Er is geen harde regel die zegt welke afkorting juist is.

Toch is AGV gebruikelijker. Het voelt voor veel mensen logischer om Aardappelen-Groente-Vlees te zeggen dan Aardappelen-Vlees-Groente. Bovendien heeft de afkorting AVG de laatste jaren een nieuwe betekenis die veel wordt gebruikt maar weinig met je avondmaaltijd te maken heeft: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Oftewel, de privacywet.

De afkorting AGV wordt ook wel eens gebruikt voor ‘als gevolg van’. Maar dan horen daar officieel puntjes tussen: a.g.v. Hebben we het over de Hollandse prak, dan houden wij het dus gewoon lekker bij AGV.

Meer handige kooktips en weetjes

Wij zijn de beroerdste niet: we delen al onze kennis en kunde over koken en bakken graag met jullie! Check bijvoorbeeld deze blogs eens…

En zoek je receptinspiratie? Bijvoorbeeld voor Speculoos Lasagne, Carpaccio Pizza of de lekkerste Bokkepootjes Taart? Bekijk dan onze kookboeken eens!