Skip to main content

Bestek neerleggen: zo hoort het volgens de etiquette!

Bestek neerleggen: het heeft bij ons al meerdere keren voor gênante situaties gezorgd. Het is geen noodgeval, een lepeltje of vork aan de verkeerde kant van je bord. Maar als je je úren hebt uitgesloofd in de keuken, is het wel zo fijn om de gedekte tafel op orde te hebben. Zoals ‘t heurt, zeggen we dan. Wij vertellen je over de etiquette voor het neerleggen van je bestek!

Leestip: Hoelang kan je wijn bewaren?

bestek neerleggen

Bestek neerleggen: dit is de juiste volgorde

De etiquette voor het neerleggen van je bestek? Dat lijkt soms wel een escaperoom. Waar begin je? Hoort je vork links of rechts? Die lepels, waar horen die dan? En hoe moet je je bestek neerleggen na het eten? Wat een gepuzzel. Maar we leggen het je voor eens en voor altijd uit:

Ligt je vork links of rechts? En je mes?

Vorken liggen altijd links van het bord. De messen en lepels aan de rechterkant.

Ezelsbruggetje: de meeste mensen zijn rechtshandig, aan die kant moet het scherpere gerei (waarvoor je liever je dominante hand gebruikt) dus liggen.

Van buiten naar binnen

Leg je bestek van buiten naar binnen neer. Het bestek dat je nodig hebt voor het voorgerecht, leg je aan de buitenkant. Voor de gangen daarna werk je richting het bord toe.

Waar hoort het bestek voor het nagerecht?

Het bestek voor het dessert leg je niet links en rechts, maar horizontaal boven het bord. Het kleine lepeltje wijst naar links, de vork naar rechts.

Bestek neerleggen: open of dicht?

Leg lepels en vorken altijd met de holle kant naar boven. Het mes wijst altijd met de snijkant naar het bord.

Leestip: 14x feestelijke verjaardagshapjes

Waar leg je je bestek na het eten neer?

Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels.

Ben je uitgegeten? Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht. Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.

Legt één van de gasten zijn of haar bestek in een punt (als een omgekeerde V) op het bord, met het mes in de vork gehaakt? Dan betekent dat dat diegene het eten niet lekker vond, het geen leuke avond vond… of dat diegene niet op de hoogte is van de juiste tafeletiquette. Die kans is gelukkig groot 😉

Leestip: Hoe eet je met stokjes? (Want ook dát is een skill die je tegenwoordig wel moet beheersen.)

Chique diner? Dit zet je op tafel!

Een gedekte tafel, opgepoetst bestek en je mooiste borden – het draagt allemaal bij aan de ervaring van een goed diner. Maar nog veel belangrijker is en blijft het eten. Ga je voor chique, dan vallen deze gerechten altijd goed in de smaak:

– Warm stokbrood met een lekkere dip, zoals een romige Knoflookdip
– Malse karbonade met lekker veel jus
Rode Wijn Entrecote
Aardappelgratin met Truffelrollade (perfect voor met kerst!)
Gelukskoekjes, leuk voor bij de koffie tijdens een diner met familie of vrienden

Druk hier voor meer inspiratie en handige bak- en kooktips.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: