Skip to main content

Karbonades bakken: in 6 stappen perfect mals

Karbonades bakken – het is een skill die iedere vleesliefhebber onder de knie zou moeten hebben. Echt lastig is het namelijk niet, maar je moet maar nét weten hoelang de karbonade moet bakken, hoe je ‘m mals krijgt en hoe je het vlees op smaak brengt. Deze 6 stappen helpen je om dit heerlijke stukkie vlees klaar te maken.

karbonades bakken

Karbonades bakken: de ingrediënten

  • Karbonades (ga voor vlees van goede kwaliteit, liefst van de slager)
  • (Room)boter om in te bakken
  • Zout
  • Peper
  • Eventuele andere kruiden

Goed om te weten: (schouder)karbonade in de supermarkt is meestal varkenskarbonade. Bij de slager koop je ook karbonade van lam of kalf. Het heet dan vaak ‘kotelet’. De bereiding is min of meer hetzelfde.

Leestip: Biefstuk bakken: zo doe je dat (en zó lang)

Karbonades bakken in 6 stappen:

Heb je de karbonades in huis gehaald? Dan kun je aan de slag!

Stap 1: bereid de karbonades voor

Haal de (schouder)karbonades minimaal 30 minuten voor het bakken uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi ze rondom met wat peper en zout. Wrijf het goed in het vlees.

Stap 2: verhit de pan

Verwarm een ruime koekenpan op het vuur en smelt hier een flinke klont (room)boter in. Laat dit smelten en bruin worden. Zorg dat de pan en het vet goed heet zijn.

Stap 3: schroei de karbonades dicht

Leg de karbonades in de pan en bak ze 3 minuten. Draai ze om en bak het vlees nogmaals 3 minuten. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Het gaat erom dat de buitenkant een beetje bruin gebakken is.

Stap 4: haal de karbonades uit de pan en maak de saus

Haal de karbonades uit de pan en zet het vuur lager. Maak in het overgebleven vet een sausje. De mogelijkheden zijn eindeloos maar dít is sowieso lekker:

  • Gesnipperde ui, geperste knoflook, 4 eetlepels ketjap, 4 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel (donkere) suiker en een scheutje water.
  • Een extra klontje boter en wat dragonkruiden.
  • Gesnipperde ui, geperste knoflook, 2 eetlepels azijn, 2 flinke eetlepels mosterd, 1 eetlepel honing en een scheutje water.

Tip: je kunt de karbonades ook vooraf marineren in de saus. Volg dezelfde stappen van dit stappenplan maar gebruik dan de saus als marinade. Giet de marinade in stap 4 bij het vlees.

Stap 5: gaar de karbonades in de saus

Leg de karbonades terug in de pan en laat ze nog 5 tot 10 minuten garen in de saus. Schep de saus af en toe over het vlees en keer de karbonades halverwege om.

Hoelang karbonades moeten bakken, hangt af van de dikte van de karbonade. In totaal duurt het vaak zo’n 10 tot 15 minuten.

Stap 6: laat het vlees nog even rusten

Pak de karbonades na het bakken in met aluminiumfolie en zet ze nog een paar minuten aan de kant voordat je ze opdient. Daar wordt het vlees malser van.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

Waar eet je karbonades bij?

Bij een lekkere malse karbonade kun je alles eten waar je trek in hebt. Het hangt een beetje van de saus van de karbonade af wat het beste past. Onze tips:

– Deze heerlijke, klassieke Ratatouille
– Een goedgevulde Gebakken Aardappelsalade
– Deze leuke Hutspot Vulkaan (in plaats van de gehaktbal)
– Met een portie Frietje Parmezaan

Meer receptinspiratie nodig? Die hebben we voor je. Bekijk ons archief vol heerlijke gerechten!

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: