Skip to main content

Eten minder pittig maken: 6 manieren

Eten minder pittig maken, dat is wat ons betreft kookles nummer één. Want hoe goed je een recept ook volgt en hoe voorzichtig je ook omgaat met chilipeper: soms is het pittige té overheersend en niet meer lekker. Dan hoef je de pan niet meteen om te kieperen boven de prullenbak, gelukkig! Met déze 6 ingrediënten maak je te pittig eten minder pittig!

eten minder pittig maken

Eten minder pittig maken: 6 tips

Je te pittige eten minder pittig maken kan op verschillende manieren. Sterker nog: je kunt de tips hieronder ook heel goed combineren!

Ook handig en interessant: 8x tips om je saus dikker te maken

1. Suiker

De bekendste en makkelijkste manier om eten minder pittig te maken, is door suiker toe te voegen. Suiker (of een andere zoetstof, zoals honing of stevia) neutraliseert de pittige smaken en maakt je gerecht weer mooi in balans. Voeg eerst een klein lepeltje toe en proef daarna of je meer wil toevoegen. Een kruidig sausje moet natuurlijk niet ineens mierzoet worden. Alles met mate!

2. Zuivel

Ook met zuivelproducten maak je een saus, curry of stoof heel eenvoudig minder pittig. En dan kun je denken aan allerlei soorten zuivel: melk, slagroom, crème fraîche, ricotta, mascarpone, kookroom, yoghurt… Het werkt allemaal! Natuurlijk doet ieder product nét iets anders met de smaak, dus gooi niet zomaar van alles in de pan. Voeg eerst een klein beetje toe, roer, en probeer daarna of je gerecht naar wens is.

Leestip: Dit is het verschil tussen kookroom en slagroom

3. Kokosmelk

Een plantaardig (vegan) alternatief voor zuivel, is kokosmelk. Dat brengt natuurlijk ook een typisch smaakje met zich mee. Voeg dit dus alleen toe aan gerechten waarbij dat lekker is, zoals een curry.

4. Azijn

Azijn is echt een wondermiddel in de keuken. Je kunt er niet alleen vlees lekker mals mee stoven (hoe dat zit, leggen we je hier uit) maar ook je eten minder overheersend pittig mee maken. Voeg een scheutje toe aan je gerecht en probeer daarna of je tevreden bent. Niet te veel hoor, dan wordt het in plaats van te pittig weer te zuur.

5. Aardappel

Ook met aardappel maak je een gerecht subtieler van smaak. Dat komt door de zetmeel. In plaats van aardappel zou je dus ook maizena, pasta of rijst kunnen toevoegen. Maar het handige van aardappel is dan weer dat je het kunt opnemen in een pittige saus. Hoe? Door de aardappel (mee) te koken en daarna te pureren met een beetje water. Dan roer je het daarna heel makkelijk door je gerecht. Merk je bijna niks van, maar het doet z’n werk prima!

6. Citroensap

Altijd handig, zo’n klein geel flesje citroensap in de koelkast. Met dit zure sap neutraliseer je een té spicy maaltijd heel snel. Voeg een beetje toe tijdens het koken, of juist pas bij het opdienen.

Dit zijn de 6 tips om eten minder pittig te maken op een rij: suiker, zuivel, kokosmelk, azijn, aardappel en citroensap.

Nog meer handige kooktips

Vond je dit een goede tip en ben je benieuwd hoe koken en bakken nóg slimmer en lekkerder kan? Volg ons dan zeker op Instagram, Facebook en TikTok. Daar delen we onze lekkerste recepten en slimme tips. Wist je bijvoorbeeld dat je met déze truc niet hoeft te wachten tot je boter op kamertemperatuur is? En dat je zó een sinaasappel zonder hannessen en gedoe kunt eten?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: