Skip to main content

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom?

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom? De één is populair in sauzen en soepen, de ander staat bekend om z’n bijrol naast een stuk appeltaart. Maar ís er eigenlijk wel een verschil tussen de twee soorten room? Het korte antwoord: ja, dat is er zeker. Wij leggen je uit hoe het zit.

verschil kookroom en slagroom

Wat is kookroom en wat is slagroom?

Kookroom is een zuivelproduct gemaakt van koemelk. Het bevat minimaal 10% vet, anders mag het in Nederland geen room heten, maar vaak ongeveer 20%. Het is één van de dunnere (en magerdere) roomsoorten. In kookroom zit daarnaast een speciaal bindmiddel waardoor het niet schift in warme gerechten. Je maakt er soepen en sauzen lekker romig mee.

Slagroom is ook gemaakt van koemelk, maar heeft een veel hoger vetpercentage. Slagroom moet minimaal 30% vet bevatten om slagroom (of volle room) te mogen heten. Ook dit kun je verwerken in warme gerechten, maar voeg het dan wel pas aan het einde toe en laat het niet te lang koken. Vloeibare slagroom kun je daarnaast opkloppen tot stijve, fluweelzachte slagroom.

Leestip: Saus dik maken: 8x handige trucs

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom?

Het verschil tussen kookroom en slagroom is het vetpercentage. Kookroom bevat minimaal 10% vet (maar vaak 20%) en slagroom minimaal 30% (maar vaak 35%). Slagroom kun je opkloppen tot een stijve massa, kookroom niet.

Kun je kook- en slagroom verwisselen?

Het ligt eraan voor welke toepassing je de room wil gebruiken. In sauzen of soepen kun je kook- en slagroom prima verwisselen, met een iets magerder of vetter resultaat. Wil je het opkloppen, bijvoorbeeld voor een toef op warme chocolademelk of naast een stuk appeltaart, dan kun je daar alleen slagroom voor gebruiken.

Leer meer over koken en bakken

Als je een recept volgt, is het dus aan te raden om ook de aanbevolen roomsoort te gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn, soms moeten we nou eenmaal improviseren in de keuken. Dát is waar je bak- en kooktalent aan herkent. Op onze website vind je nog véél meer handige tips en feitjes die iedere hobbykok zou moeten kennen, bijvoorbeeld:

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?
Kun je kaas invriezen? (en hoe dan?)
Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?
Hoe eet je met stokjes?
Hoe haal je een pit uit een avocado zonder snijwonden?

En volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we onze tips en trics ook in handige filmpjes.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: