Skip to main content

Hoelang kun je soep bewaren? (koelkast en vriezer)

Hoelang kun je soep bewaren? Weer of geen weer, zomer of winter: er gaat niets boven een kom soep. Maar wat als je per ongeluk een te grote pan hebt gemaakt? Hoelang kun je het dan nog bewaren in de koelkast of vriezer? Wij leggen je uit hoe je zo lang mogelijk geniet van je soepie.

hoelang soep bewaren

Hoelang kun je soep bewaren in de koelkast?

Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.

Recepttip: lekker kruidige Pindakaas Soep of Broodje Soep met een eetbaar kommetje

Hoe bewaar je soep in de koelkast?

Laat de soep buiten de koelkast helemaal afkoelen en zet het daarna, met pan en al of in bakjes, in de koelkast. Dek de soep af met een deksel of aluminiumfolie.

Hoelang kun je soep bewaren in de vriezer?

In de vriezer kun je soep ongeveer 3 maanden bewaren. Dat is dus een stuk langer dan in de koelkast!

Recepttip: frisse Doperwtensoep met Munt of Romige Radijssoep

Hoe bewaar je soep in de vriezer?

Laat de soep op het aanrecht afkoelen en giet het daarna in luchtdichte bakjes of ziplockzakjes. Doe dat in porties: eenmaal bevroren kun je het niet meer in delen ontdooien. Leg de bakjes of zakjes vervolgens plat in de vriezer.

Hoe ontdooi je bevroren soep?

Laat de soep, in het zakje of bakje, in de koelkast ontdooien. Dat duurt al snel zo’n 6 tot 8 uur. Heb je haast? Dan kun je het bevroren blok soep ook in de magnetron ontdooien in een magnetronbestendige schaal, of in een pan op laag vuur.

Soep nóg langer bewaren

Je kunt soep dus niet oneindig lang bewaren om ‘t later op te eten. Wil je toch voor een langere tijd een voorraad verse soep in huis hebben, dan is het slimmer om de ingrediënten onverwerkt in te vriezen. Maak bijvoorbeeld alvast pakketjes met de rauwe groenten in stukken gesneden, zodat je die later alleen nog hoeft te koken en pureren met water en kruiden. Onverwerkte groenten zijn ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer. Das best handig, toch?

In dit blog lees je hoe dat zit met ander (on)bereid eten. En wist je dat je zelfs kaas best een tijdje kunt invriezen?

Volg ons op Instagram, Facebook & TikTok voor nog veel meer handige kooktips en heerlijke recepten!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: