Skip to main content

Hoelang moeten spruitjes koken? Deze kleine groene knolletjes zijn toch wel een beetje Hollands’ trots. Vooral in het westen van het land worden veel spruitjes geteeld en geëxporteerd. De makkelijkste en bekendste manier om de bolletjes klaar te maken is door ze te koken. Dit is hoe en hoelang spruitjes moeten koken…

Hoelang spruitjes koken

Hoelang moeten spruitjes koken?

Spruitjes moeten 8 tot 10 minuten koken. Het hangt van de grootte van de spruitjes en van je smaak af hoelang ze precies moeten koken.

Hoe kook je spruitjes?

Spruitjes koken? Daar is geen kunst aan. Toch even een geheugenopfrisser nodig? Deze 4 stappen helpen je:

Stap 1) Snijd en pel de spruitjes

Spruitjes die je in de supermarkt koopt zijn vaak al goed gewassen en gecheckt. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het verwijderen van het harde onderkantje (maar niet te veel, dan valt het spruitje uit elkaar). Haal ook eventuele droge en gele blaadjes weg.

Stap 2) Breng water aan de kook

Vul een ruime pan met water en breng dit aan de kook. Voeg ook een beetje zout toe zodat de spruitjes wat meer smaak krijgen.

Stap 3) Kook de spruitjes (zie ‘hoelang moeten spruitjes koken?’)

Zodra het water (weer) kookt, zet je een timer op 8 minuten. Check de gaarheid met een vork. Zijn ze naar jouw smaak gaar genoeg? Draai het vuur dan uit.

Stap 4) Giet de spruitjes af

Giet de spruitjes af met behulp van een vergiet en laat ze even uitlekken. Tussen de blaadjes blijft vocht hangen, dus hussel ze ook door. Dien de spruitjes daarna direct op of verwerk ze in de rest van je gerecht.

Spruitjes bakken, grillen, roosteren…

Veel mensen vinden het lekkerder om spruitjes op een andere manier klaar te maken. Tijdens het koken neem je een beetje bitterheid weg, maar je kunt er geen smaken aan toevoegen. Met andere methoden kan dat wel.

Halveer de spruitjes bijvoorbeeld en breng ze op smaak met olie, zout, peper, gerookte paprikapoeder en fijngeraspte Parmezaanse kaas. Verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en rooster de spruitjes in 20-30 minuten mooi goudbruin en crispy. Of roerbak ze in een pan met spekjes en tijm. Lekker bij deze Gebakken Aardappelsalade en een stukje gebakken zalm!

Meer kooktips?

Op onze website delen we regelmatig handige keukenhacks en kook- en baktips.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: