Het wereld wijde web staat vol met recepten. Hartstikke leuk, maar een groot deel daarvan is Amerikaans en dat brengt wat onhandigheid met zich mee. Amerikanen gebruiken namelijk andere meeteenheden. Voor hoeveelheden gebruiken ze cups en ounces, en temperaturen drukken ze uit in graden Fahrenheit. Wil je weten hoe lang iets moet bakken in je Europese oven? Dan moet je de oventemperatuur omrekenen van Fahrenheit naar Celsius. Of, nog veel makkelijker: gebruik onderstaand schema om in één oogopslag het juiste aantal graden te zien!
Fahrenheit naar Celsius omrekenen
In de 18e eeuw werd over de hele wereld nagedacht over een handige schaalverdeling voor temperaturen. De twee bekendste verdelingen zijn die van Fahrenheit en Celsius. Anders dan veel mensen denken, werd die van Fahrenheit eerder bedacht. Celsius bleek alleen een stuk handiger in gebruik en daarom nam vrijwel de hele wereld de metrische schaal (want zo noem je Celsius) als standaard. Behalve in Amerika, Belize, de Bahama’s, de Kaaimaneilanden en Palau.
0 graden Celsius (℃) is 32 graden Fahrenheit (℉)
100 graden Celsius (℃) is 212 graden Fahrenheit (℉)
Ook in de wetenschap wordt Celsius gebruikt. Deze schaalverdeling is namelijk heel duidelijk:
0 ℃ is het vriespunt van water, 100 ℃ is het kookpunt van water. Fahrenheit maakt gebruik van andere, lastigere, referentiepunten voor de temperaturen.
Oventemperatuur omrekenen: Fahrenheit naar Celsius
Maak je een recept dat in de oven moet, dan ben je vast niet geïnteresseerd in het vriespunt volgens twee wetenschappers. Je wil simpelweg weten op welke temperatuur je baksel in de oven moet. Oftewel: je moet de oventemperatuur omrekenen van Fahrenheit naar Celsius. In dit schema zie je heel makkelijk hoeveel graden Fahrenheit gelijkstaat aan hoeveel graden Celsius.
Tip: maak een screenshot van het schema of sla de afbeelding op. Zo heb je ‘m voortaan snel bij de hand!
Van Fahrenheit naar Celsius
Oventemperatuur omrekenen: een paar voorbeelden
Een recept voor een cake die op 350 ℉ moet, zet je dus in de oven op 177 ℃ (op onze ovens: 180 ℃).
Een recept voor een pizza die op 450 ℉ moet, zet je dus in de oven op 232 ℃ (op onze ovens: 230 ℃).
Een recept waarvoor je iets langere tijd moet drogen (bijvoorbeeld gedroogd fruit) waarbij 175 ℉ staat aangegeven, zet je dus in de oven op 79 ℃ (op onze ovens: 80 ℃).
Recepten die je nÃét hoeft om te rekenen
Nou, handig is anders hè? Alsof dat omrekenen van cups naar grammen en milliliters nog niet genoeg werk is. Maar nu je weet hoe je Amerikaanse recepten moet klaarmaken in je Europese oven, breid je je receptenrepertoire wel flink uit! Wil je liever gewoon meteen zonder omrekenen aan de bak? Scroll eens door onze recepten! Alles lekker makkelijk in grammen, liters en Celsius 😉 Liever op papier? Bekijk dan ook zeker onze kookboeken: