Skip to main content

Pizzadeeg invriezen: zo doe je dat slim

Pizzadeeg invriezen is dé manier om 24/7 pizza tot je beschikking te hebben. Wie wil dat nou niet? Trek een zondag uit voor het maken van een voorraadje pizzadeeg, vries een batch in en ontdooi het bij hoge pizzanood. Hoe je dat invriezen (en ontdooien) zo goed en slim mogelijk doet? Dat leggen we je hier uit!

pizzadeeg invriezen

Kun je pizzadeeg invriezen?

Ja, je kunt pizzadeeg invriezen. Hieronder leggen we je uit hoe, maar we willen toch alvast even een disclaimer geven. Door pizzadeeg in te vriezen, tast je de kwaliteit van het deeg namelijk iets aan. Het deeg kan er wat droger, wat minder luchtig en iets minder soepel van worden.

Krijg je een stel strenge Italianen over de vloer? Houd ‘t dan maar bij vers pizzadeeg. Maar voor de hobbykok die gewoon af en toe een lekker pizzaatje wil eten, is ingevroren deeg een prima optie.

Hoelang kun je pizzadeeg bewaren in de vriezer?

Ingevroren pizzadeeg blijft zo’n 3 maanden goed in de vriezer.

Dat geldt voor zo’n beetje al het klaargemaakte eten, wist je dat? In dit blog lees je meer over eten bewaren in de vriezer of koelkast.

Hoe vries je pizzadeeg in?

Pizzadeeg vries je in porties, per pizza, in. Je kunt het deeg in bollen invriezen of als uitgerolde platte pizza’s. Deegbollen nemen minder ruimte in in de vriezer, maar hebben wat meer tijd nodig om te ontdooien.

Hoe bewaar je het deeg?

Maak je pizzadeeg zoals je altijd doet, bijvoorbeeld met dit lekkere basisrecept. Meng de ingrediënten en laat het deeg in kleine bolletjes rijzen op een warme plek. Is het deeg luchtig en gegroeid? Dan kun je er direct pizza’s van maken of het deeg in de vriezer bewaren voor later.

Pizzadeeg in bollen invriezen

Bestuif de deegbollen rondom met bloem tegen het plakken en doe ze in luchtdichte (vacuüm)zakjes. Leg ze op een stabiele, platte plek in de vriezer neer, zodat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.

Pak ieder bolletje deeg los in, of leg een stuk bakpapier (met bloem) tussen de deegbollen. Dan krijg je ze makkelijker los en behouden ze hun vorm beter.

Platte pizza’s invriezen

Druk of rol de deegbollen uit tot pizza’s. Bestuif de pizza met bloem en schuif ‘m in een grote diepvrieszak. Dat gaat makkelijker met behulp van een snijplank. Bestuif ook de onderkant van de pizza goed. Leg de platte pizza’s op een vlakke plek in de vriezer.

Moet je pizzadeeg bewaren voor of na het rijzen?

Bewaar het pizzadeeg ná het rijzen. Als je pizzadeeg voor het rijzen invriest, zal het niet meer rijzen na het ontdooien. De gist werkt dan niet meer.

Leestip: Restjes gebakken pizza over? Zo warm je ‘m weer lekker knapperig op!

Pizzadeeg ontdooien

Het ontdooien van pizzadeeg duurt ongeveer 1 tot 3 uur. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de temperatuur in huis en de grootte van het bevroren deeg. In platte vorm gaat het ontdooien veel sneller dan bij een bevroren deegbal.

Laat het deeg buiten de koelkast ontdooien. Is het op kamertemperatuur? Dan kun je de pizza gaan bouwen!

Tip: kneed het deeg niet meer na het ontdooien, dan wordt het te stijf. Wil je dat toch? Laat de geknede bol dan nog minimaal 30 minuten rusten voordat je het uitdrukt tot een platte pizza.

Ooooh pizza!

Op zoek naar een lekker pizzarecept? Nou, heb je even? Onze website bárst van de creaties. Een paar favorieten:

Shoarma Pizza
Carpaccio Pizza
Pizza BBQ Chicken

Wil je meer lekkere receptinspiratie? Bekijk onze website en volg ons op Instagram, Facebook & TikTok. Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: