Skip to main content

Welke kruiden in nasi? (déze moet je hebben)

Welke kruiden gebruik je in nasi? Nasi goreng (zoals ‘t voluit heet) is een iconisch gerecht uit de Indonesische keuken. Al decennia lang zijn ook Nederlanders er gek op. Wat het precies zo onweerstaanbaar lekker maakt? De kruiden natuurlijk. En daar gebruik je zeker niet zo’n kant-en-klare mix uit de supermarkt voor, die vol zout en andere troep zit. Wij vertellen je met welke kruiden je nasi perfect maakt!

Handig overzicht: deze kruiden moet je eigenlijk altijd in huis hebben!

welke kruiden in nasi

Welke kruiden in nasi?

Voor nasi goreng heb je een aantal kruiden nodig. Met deze hoeveelheden maak je nasikruiden voor ongeveer 4-6 personen.

Knoflookpoeder (1 tl) – Nasi zonder knoflook? Dat gaat ‘m niet worden. De knoflookpoeder maakt het juist zo lekker smaakvol! Heb je geen knoflookpoeder in huis maar wel verse knoflook? Mag ook. Gebruik dan 1 of 2 teentjes

Gemberpoeder (1 tl) – Dit noem je ook wel djahé. Het is best sterk van smaak en dat geeft de nasi juist zo’n lekkere frisse kick. Je mag ook verse gember toevoegen, maar liefst allebei.

Komijn (1 tl) – Ook komijn is niet te missen in veel Indonesische gerechten. Het is behoorlijk aanwezig en lekker aards en nootachtig. Gebruik niet te veel!

Kurkuma (1 tl) – Kurkuma geeft je nasi die mooie gele kleur en een licht aardse smaak. Met de kurkuma mag je juist best een beetje uitschieten, het is heel subtiel van smaak. Maar niet van kleur: pas op met witte kleding!

Korianderzaad (1 tl) – Ook als je niet de allergrootste korianderfan bent, kan gemalen korianderpoeder in nasi niet ontbreken. Het geeft het geheel een warm en citrusachtig vleugje.

Chilipoeder: (0,5 tl) – Voor een beetje pit! Voeg gerust meer of minder toe naar smaak.  Wij gebruiken altijd onze eigen Hot & Spicy Kruidenmix. Die is ongekend lekker!

Optioneel: paprikapoeder, laos en/of citroengraspoeder.

Leestip: 6 tips om je kruidenplankje (of lade) te organiseren

Welke ingrediënten heb je nog meer nodig voor nasi?

Met kruiden alleen ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk ook rijst (hier lees je welke rijst je gebruikt voor nasi), iets met proteïne (zoals kip, garnalen of tofu) en groenten nodig. En als het aan ons ligt ook een eitje (gebakken of gekookt), pindasaus en een handje cassave kroepoek.

Ook voeg je het beste nog een paar smaakmakers toe aan de nasi goreng. Namelijk:

Sambal – Lekker pittig en heel typerend voor de Indonesische keuken.

Ketjap manis – Een zoete, sticky en zoute saus die het echt een lekker smakelijk geheel maakt. Onmisbaar!

Je kunt ook een scheutje sojasaus en/of oestersaus toevoegen, maar dat hoeft niet per se.

Alles over kruiden

De wereld van kruiden en kruidenmixen kent geen geheimen meer voor ons. Want wist je dat wij ons eigen kruidenmixen maken? We hebben er inmiddels heel wat bedacht en samengesteld, en die kun jij allemaal proeven! Zo bedachten we bijvoorbeeld de Kan Op Alles Kruidenmix (die, superhandig, op alles goed is) en de Salty Lemon Kruidenmix (lekker zout en fris). En we hebben er nog veel meer in onze webshop!

Om het helemaal compleet te maken: we verkopen ook strakke kruidenpotjes en handige kruidenstickers (met en zonder naam) voor erop.

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: