Skip to main content

Welke saus bij kibbeling? (3x klassieke sauzen)

Welke saus bij kibbeling? Die vraag is minstens zo belangrijk als ‘waar halen we de kibbeling?’. Want als je trek hebt in zo’n bakje gefrituurde, krokante en zoute witvis, dan wil je natuurlijk wel the real deal. Mét dat iconische sausje erbij, zoals het hoort. Welke klassieke kibbelingsaus je moet hebben, dat leggen we je hier uit. En eh, we geven er ook nog 2 heerlijke extra opties bij.

welke saus bij kibbeling

Welke saus bij kibbeling?

Bij kibbeling eet je traditioneel ravigottesaus of remoulade. Tussen de twee sauzen zit officieel een verschil (ravigottesaus is op basis van olie, remoulade op basis van mayonaise), maar in Nederland gebruiken we de termen vaak door elkaar. Google het één, en je vindt het ander, zeg maar. Sta je voor de viskraam en vraagt de visboer je welke saus je erbij wil, dan zeg je dus remoulade of ravigotte. Dan komt het wel goed.

Wat is ravigotte/remouladesaus?

Remouladesaus (maar dus ook vaak ravigottesaus) is een friszure saus die perfect past bij het vettige, zilte en zoute van de kibbeling. De basis van de saus is gemaakt van mayonaise en mosterd. In de saus zitten stukjes fijngesneden augurk (lekker zuur!) en vaak ook kappertjes en kruiden als dille of bieslook.

Hoe maak je ravigotte/remouladesaus?

Wat er precies in de saus zit, verschilt sterk per viskraam of restaurant. Maar je kunt de saus ook makkelijk zelf maken! In dit blog leggen we je uit hoe je de lekkerste saus voor bij kibbeling maakt. Naast de ingrediënten hierboven voegen wij ook crème fraîche en dragon toe voor meer romigheid en meer smaak. Dit wil je!

Welke saus bij kibbeling: 2x andere opties

Wij zijn groot fan van die populaire saus, juist omdat ‘ie zo zuur, fris en romig is. Maar soms wil je wat anders, dat begrijpen we. Met deze sausjes komt kibbeling ook goed tot z’n recht:

1. Knoflooksaus

Jawel, de oude vertrouwde knoflooksaus is ook héérlijk bij een stukkie gefrituurde vis. Niet alleen bij kibbeling, maar ook bij bijvoorbeeld een lekkerbekje. Wij leggen je uit hoe je knoflooksaus zelf maakt.

2. Aioli

Ook de Spaanse aioli en vis zijn een goede combi. Aioli is diep van smaak, is heel sterk knoflookachtig, maar heeft ook iets zuurs. Heerlijk! Wij smeerden het al eerder op dit Broodje Kippeling. Dat is, je raadt het al, kibbeling van kip!

Perfecte sauscombinaties

Met de juiste saus valt of staat je gerecht, daar geloven wij heilig in. Daarom hebben we al veel blogs geschreven over de perfecte saus pairings. Lees hier verder:

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer receptinspiratie en handige kooktips. Of scroll direct door de recepten op onze website.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: