Skip to main content

Saus voor asperges: 5x lekkere ideeën

Saus voor asperges: welke kies jij? Zodra het aspergeseizoen in aantocht is, kunnen wij al niet meer wachten. Groene asperges staan hier meestal geroosterd op het menu. De witte asperges eten we het liefst lekker klassiek: gekookt, met aardappel, ham en een eitje. En vergeet de saus niet! Een goede saus maakt er een mooi geheel van maar is niet too much. Wij tippen je 5 lekkere ideeën voor saus voor asperges…

saus voor asperges

5x saus voor asperges

Zoals we al zeiden: als het gaat om saus voor asperges, ga je het liefst voor subtiel. Geen overheersende barbecue- of pindasaus-taferelen dus, en juist wél sausjes op basis van boter of room. En vooruit, mayonaise en kaas zijn ook welkom. Dit zijn 5 supersmakelijke sausjes.

Alvast een tip: blijft je saus te dun, dan vind je hier 8 trucs om je saus (iedere saus!) dik te maken.

1. Beurre blanc (botersaus)

Over klassiek gesproken: beurre blanc past perfect bij deze Hollandse maaltijd. De naam van de saus klinkt misschien wat pretentieus en ingewikkeld, maar geloof ons maar: het is helemaal niet lastig. Deze witte botersaus maak je met witte wijn, roomboter en room.

Hoe maak je het? Kook de wijn (200 ml) tot ongeveer de helft is verdampt. Voeg dan de room (100 ml) toe en kook dit weer tot de helft is verdampt. Zet het vuur laag en voeg dan beetje bij beetje klontjes roomboter (250 gram) toe. Roer dit met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de botersaus over de asperges.

2. Hollandaise

Zeg je asperges, dan zeg je hollandaise. Deze romige saus maak je met eidooiers en dat past natuurlijk nóg beter bij een bordje asperges.

Mix 3 eidooiers, een lepeltje citroensap, een snuf zout en een snuf peper met een staafmixer tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens, terwijl je mixt, 100 gram gesmolten boter toe. Doe dat héél langzaam in een straaltje, zodat de boter en ei goed mengen tot een lekkere saus.

3. Kaassaus

Een stuk minder klassiek, maar wel fantastisch lekker. En daar gaat het uiteindelijk om, toch? Een romige, zoute kaassaus fleurt je bord asperges en aardappelen hoe dan ook op. Er zijn verschillende variaties mogelijk, maar de kaassaus van dit recept is bij ons altijd een hit. Lekker romig met crème fraîche en geraspte jonge kaas.

4. Eiersalade

Een ei hoort d’r bij! Maar in plaats van een gekookt eitje náást de asperges, kun je ‘m ook verwerken tot een romige, grove saus voor erbij. Eiersalade dus!

Kook per persoon twee eieren, pel ze en prak ze daarna fijn met een vork. Voeg mayonaise, peper, zout, mosterd, citroensap en eventueel bieslook of peterselie naar smaak toe. Maak ‘m zo grof of sausachtig als je wil. Verdeel de eiersalade over de asperges.

Leestip: dit is hoe en hoelang je een ei perféct kookt.

5. Roomsaus met bieslook

Ken je die Knorr-zakjes met poeder om saus voor bij asperges mee te maken? Dat is bijna altijd een roomsaus met bieslook. Maar je begrijpt: die is natuurlijk véél lekkerder als je ‘m zelf maakt met echte room en op basis van een roux.

Gebruik gelijke delen boter en bloem. Smelt de boter (bijvoorbeeld 25 gram) en voeg daarna de bloem toe. Verhit dit 2 tot 3 minuten goed, terwijl je roert met een houten of siliconen spatel. Voeg daarna scheutje voor scheutje koude vloeibare slagroom of kookroom toe aan de roux. Breng de saus op smaak met peper, zout, eventueel een scheutje wijn en lekker veel fijngesneden bieslook. Is de saus te dun geworden? Voeg dan niet méér bloem toe (dat kan niet) maar laat het wat langer inkoken.

De 5 sausjes voor bij asperges op een rij: beurre blanc, hollandaisesaus, kaassaus, eiersalade en roomsaus met bieslook.

Alles over asperges

Saus? Check! Maar weet je eigenlijk wel hoe je asperges perfect zacht (maar niet té zacht) kookt? In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je asperges kookt.

Ook lekker: Lasagne met Asperges, Flammkuchen met Asperges, of juist met een stuk zalm.
Wil je nog meer receptinspiratie? Bekijk meer recepten hier, of volg ons op Instagram, Facebook & TikTok.