Skip to main content

12x hapjes bij champagne (perfecte match!)

Hapjes bij champagne. Eerlijk is eerlijk: die maken we natuurlijk niet voor op een doordeweekse dinsdag. Nee, dit zijn écht hapjes voor een uitgebreide borrel, chique champagnemoment of de feestdagen. Stuk voor stuk passen ze bij de verfijnde smaak en bubbels van champagne. Hoe dat komt? Dat leggen we je uit bij ieder hapje!

12x hapjes bij champagne

Deze 12 feestelijke hapjes zijn niet alleen mooi om te zien, maar passen ook qua smaak en textuur goed bij champagne. De één is vooral lekker met een scherpe, strakke champagne (een droge brut) en de ander juist met een iets zoetere toegankelijke champagne (een demi-sec).

1. Hot Honey Camembert

Warme camembert (dat is een subtiele en romige kaas) met honing is een heel mooi hapje bij bubbels. Zeker als je voor een iets zoetere of vollere drank gaat, zoals demi-sec champagne of zelfs cava of prosecco. Brut champagne is waarschijnlijk net iets te zuur bij dit zwoele borrelhapje.

2. Geitenkaas loempia’s met chilisaus

Dit is geen niveautje kant-en-klaar borrelhapje van de versafdeling. Nee, hier moet je toch wel een beetje werk in stoppen. Maar het is gelukkig supermakkelijk en het resultaat is alle moeite dubbel en dwars waard. Je zou het misschien niet meteen denken, maar romige geitenkaas in een knapperig korstje met een zoet-pittig sausje past heel goed bij champagne.

3. Lekkere Crostini’s

Ook bij dit recept zorgt de romige brie weer voor de perfecte match met champagne. Maar ook de zoete druiven en honing helpen daarbij. Champagne is fris, sprankelend en soms wat scherp. Zoete en romige smaken zijn dan echt ideaal. Het krokante broodje maakt het helemaal af.

4. Kerst Borrelplank

Eigenlijk komt op deze kerstige borrelplank alles samen: zachte, subtiele kazen, knapperige toastjes, zoete druiven, lekker zout en ziltig vlees. Voor een extra goede combi met champagne kun je ook nog olijven en augurken toevoegen. Is het geen kerst? Laat het kerstman-knutselwerkje in het midden dan achterwege 😉

Leestip: 17x toetjes voor kerst (simpel en mooi)

5. Gebakken Kruidenkaas

Dit is kruidenkaas die je dubbel paneert en afbakt in de oven. Het resultaat: warme, boterzachte kruidenkaas in een crispy jasje. Champagne versterkt het effect van dat krokante laagje. Dat is echt waar! Wel kan dit feestelijke hapje een beetje zwaar voelen naast bubbels, dus maak er niet te veel van. Één of twee toastjes per persoon (om mee te dippen) is genoeg.

6. Flammkuchen met Asperges

Organiseer je de champagneborrel in de lente? Dan moet je daar natuurlijk iets met asperges bij serveren. Bijvoorbeeld deze flammkuchen. De dunne bodem, zachte ei, crème fraîche en zilte ham en asperges passen als geen ander bij champagne. Snijd de flammkuchen in kleine stukjes en serveer die op een mooie borrelplank.

7. Fluffy Pesto Boter

Dit is kruidenboter to the next level. Je mixt de roomboter namelijk niet gewoon met kruiden (of in dit geval: pesto), maar je klopt het geheel luchtig op. Daar wordt het fluffy van en dat voelt heerlijk. Kruidige en frisse groene pesto kan heel lekker zijn bij champagne, zeker als het een droge bubbel is.

Komt dit recept je bekend voor? Dat kan kloppen! We deelden ‘m namelijk op de socials en daar ging ‘ie behoorlijk hard. Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok?

8. Sushi Borrelplank

Dit is misschien wel de beste combinatie van deze lijst. Op deze borrelplank kun je je namelijk helemaal uitleven met ingrediënten die goed passen bij bubbels. Vis (zeker rauwe vis, zoals zalm en tonijn), zeewier, rijst en avocado zijn allemaal ziltig, zacht en subtiel. Met een lekkere champagne is dat echt geweldig. Maak de dips niet te zwaar of sterk gekruid, met een beetje sojasaus zit je al goed.

9. Meloen met ham

Dit klassieke tapashapje is hartstikke simpel, maar past ook echt perfect bij champagne. En natuurlijk bij Spaanse cava! Omwikkel een partje galiameloen met een plak rauwe ham, zoals parma of serrano. Wil je het wat spectaculairder aanpakken? Maak dit hapje dan volgens ons recept. Met pijnboompitjes, mozzarella, balsamico en nog meer lekkers. Maak een paar kuipjes en zet deze met prikkers op de borreltafel.

10. Tomaten Burrata Dip

Deze dip met tomaten en burrata (oftewel: goddelijke mozzarella gevuld met room) is warm. Zeker als het buiten koud is, is dit een heerlijk hapje voor bij een glas bubbels. Tomaat is zuur, burrata is romig en dat gaat hartstikke goed samen met deze drank. Het subtiele vleugje Hot & Spicy Kruidenmix geeft het wat meer diepte, zoals fijnproevers dat zo mooi noemen.

Wist je dat wij een eigen collectie met kruidenmixen hebben? Van kruiden voor kip tot shoarma, van speculaas tot Mexicaanse snacks. Bekijk alle kruidenmixen hier.

11. Sushi Bitterballen

De combinatie van rijst, vis en fris-zoute smaken (zoals sojasaus en wasabi) matchen geweldig met champagne. Deze Sushi Bitterballen passen extra goed door het dunne, krokante en vette laagje eromheen. Met een slok champi is dat fantastisch! Neem hier wel de tijd voor, want bitterballetjes draaien duurt even.

12. Gefrituurde Augurken

Dit voelt misschien niet als een chique en elegant borrelhapje voor bij zo’n mooie fles drank, maar ja: het is echt een match! Augurken zijn zuur en het buitenste laagje is vettig, dat is al een goede combinatie. Een brut champagne (fris en zuur) ‘snijdt’ daar mooi doorheen.

Nog meer hapjes

Nét niet wat je zoekt? Geen zorgen, hier zit sowieso wat tussen:

Maar eh, onze allerbeste recepten staan natuurlijk ook in onze kookboeken… Leuk voor jezelf of om cadeau te doen aan een ander!

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!