Hoelang moet bloemkool koken? Dat heb je je vást al wel eens afgevraagd. Bloemkool is namelijk een superpopulaire groentesoort in Nederland. De mooie witte kolen groeien hier op veel plekken en zijn ook nog eens heel gezond. De smaak is subtiel en vrij neutraal. Als je bloemkool op de juiste manier klaarmaakt, is het heerlijk naast een stukje vlees en wat aardappelen. Wij vertellen je alles over de ideale kooktijd en bereiding van bloemkool!
Hoelang moet bloemkool koken?
Bloemkool moet ongeveer 6 tot 8 minuten koken. Hoelang bloemkool precies moet koken, hangt af van de grootte van de bloemkool(roosjes) en van je eigen smaak. Kook je de bloemkool in z’n geheel, dan duurt dat wat langer: zo’n 8 tot 10 minuten.
Check de gaarheid van de bloemkool af en toe met een vork. Gaat dat (naar jouw smaak) makkelijk genoeg? Dan is de bloemkool klaar. Je kunt bloemkool ook rauw eten, dus ‘te kort’ koken bestaat niet! Kook je bloemkool te lang, dan wordt het meer een soort puree.
Leestip: Hoelang moeten aardappels koken?
Hoe kook je bloemkool?
Bloemkool koken is gelukkig heel erg makkelijk. Binnen no time ligt het, beetgaar en al, op je bord. Houd deze 4 stappen aan:
Stap 1) Snijd de bloemkool
Verwijder de groene bladeren van de bloemkool met een scherp mes. Snijd de taaie onderkant van de stronk ook af. Dit gebruik je niet. Snijd de bloemkool in stukjes (dat noemen we dus ook wel ‘roosjes’). De bloemkoolstronk snijd je ook in stukjes, die kun je ook eten.
Stap 2) Breng een pan met water aan de kook
Vul een pan met water en breng dit aan de kook. Voeg wat zout toe voor extra smaakvolle bloemkool.
Kook je de bloemkool in z’n geheel? Zorg dan voor een extra grote en hoge pan en zorg dat het water niet over de pan klotst wanneer je de bloemkool er straks in laat zakken.
Stap 3) Voeg de bloemkool toe
Doe de bloemkool in de pan en kook dit nu zo lang als je wil (zie ‘Hoelang moet bloemkool koken?’ hierboven).
Doe de deksel op de pan en breng het water met de bloemkool weer aan de kook. Bloemkool koken kan ook zonder deksel, maar gaat sneller mét.
Stap 4) Giet de bloemkool af
Giet de bloemkool voorzichtig af en verwerk de groente in je gerecht. Bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en een stukje biefstuk.
Bloemkool maar dan een beetje anders
Bloemkool kun je op nog véél meer manieren klaarmaken. Roosteren, stomen, wokken, grillen of gewoon rauw. Nog leuker: bloemkool kun je ook verwerken tot een smakelijke Bloemkoolpizza. De bodem is dan deels gemaakt van bloemkool, net wat gezonder dus!