Skip to main content

Hoelang moet kip in de oven? (hele, filet en poot)

Hoelang moet kip in de oven? Zo’n lekker zacht, sappig kippetje. Mals van binnen, een knapperig huidje van buiten. Wij zijn er gek op. We maken kip meestal klaar in de oven, daar gaart ‘ie gelijkmatig en behoudt de kip z’n sappen en smaken zo veel mogelijk. Wel zo lekker! Of je nu een hele kip wil bereiden of een klein filetje wil bakken – dít is hoelang kip in de oven moet.

hoelang moet kip in de oven

Hoelang moet kip in de oven?

Kippenvlees moet goed gaar zijn wanneer je het gaat eten. Op rauw kippenvlees zitten namelijk veel bacteriën, waaronder de salmonellabacterie. Daar kun je heel ziek van worden. Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is ‘ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit? Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.

Tegelijkertijd wil je kip ook niet té lang bakken. Dan trekken alle sappen uit het vlees en is het een droge, taaie hap. In de oven gebeurt dat gelukkig niet zo snel, maar houd het wel in de gaten.

Leestip: Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

Hoelang moet een hele kip in de oven?

Een hele kip moet ongeveer 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven (200 graden boven- en onderwarmte, 180 graden heteluchtoven). Controleer de kip na 1 uur en pas de oventijd daarna naar wens aan.

Smeer de kip rondom goed in met olie en kruiden (deze Kippetje Kruidenmix is echt een aanrader!) zodat het aan alle kanten goed gaart en smaakvol wordt.

Tip: gebruik een kookthermometer om te checken of de hele kip ook aan de binnenkant goed op temperatuur is. De kern moet 70 graden zijn.

Hoelang moet een stuk kipfilet in de oven?

Een stuk kipfilet of kippendij moet ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven. Heb je de kip in stukken gesneden, dan is de oventijd korter, tussen de 15 en 20 minuten.

Hoelang moeten kippenvleugels in de oven?

Kippenpoten, kippenbouten, kippenkluifjes en kippenvleugels moeten ongeveer 20-30 minuten in de oven op 200 graden. Hoe groter en grover, hoe langer ze moeten bakken. Check de kip na 20 minuten.

Tip: Maak je kip extra lekker met onze Kippetje Kruidenmix. Kan niet mislukken!

De lekkerste kiprecepten

Een lekker kippetje, dat gaat er bij ons altijd wel in. Altijd ja, en ook in alle soorten en maten. In stukjes in een spicy quiche, in de vorm van kipnuggets met een laagje Bugles, in dunne plakken in een lekkere wrap of op een stokkie met een sausje van Licor 43. Stuk voor stuk aanraders!

Wil je meer lekkere en anders-dan-anders recepten? Duik in ons archief of volg ons op Instagram, Facebook & TikTok.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: