Skip to main content

11x de beste Italiaanse drankjes (met alcohol)

Italiaanse drankjes, daar zijn kookboeken vol over geschreven. Die Italianen zijn niet alleen geweldig met pasta’s en pizza’s, ze weten ook hoe ze een lekker drankje moeten bouwen. Hartstikke delizioso bij een feestje in de tuin, of bij een Italiaanse thema-avond. Wij delen de 11 lekkerste Italiaanse dranken (met alcohol) met je. Wedden dat je ze nog niet allemaal kent?

11x typisch Italiaanse drankjes met alcohol

Deze Italiaanse drankjes wil je allemaal proberen. Nummer 1, 4 en 11 zijn onze favorieten. Salute!

Leestip: We maakten ook zo’n handig lijstje met Spaanse drankjes! Daar zitten ook echte knallers tussen.

1. Limoncello

De eerste op de lijst met Italiaanse drankjes is direct onze favoriet: limoncello. Deze likeur is gemaakt op basis van citroenen en dat proef je. De drank is sterk (je maakt ‘m op basis van hele pure alcohol) en citrusachtig. Lekker om van te nippen maar ook om te verwerken in een cocktail (zoals de populaire Limoncello Spritz) of in een zoet baksel (zoals deze Limoncello Tiramisu).

Tip: je kunt Limoncello heel goed zelf maken, wij leggen je uit hoe!

2. Prosecco

Prosecco, heeft dat echt nog toelichting nodig? Het is een verfrissende mousserende wijn, met bubbels, gemaakt van de witte Prosecco-druif. Je schenkt het – net als champagne en cava – in om ergens op te proosten. Op zichzelf is de drank al heerlijk, maar hij doet het ook erg goed in een cocktail. Zoals deze Watermelon Punch.

3. Amaro

Amaro is een sterke Italiaanse likeur die Italianen drinken na een maaltijd. Een digestief, dus. De smaak is heel diep, zwaar en bitter, met een vleugje zoet. Er bestaan verschillende soorten, maar de bekendste zijn Campari en Aperol. En die vind je beiden terug in dit rijtje Italiaanse drankjes! Je kunt ze namelijk nippen, maar óók verwerken in een frisse cocktail.

4. Aperol Spritz

We gokken dat Aperol Spritz de meest booming Italiaanse drank van dit rijtje is. De feloranje cocktail staat op zo’n beetje iedere hippe menukaart en op zomerse terrastafels spot je ‘m geregeld. De smaak is fris en zoet, maar ook een beetje bitter.

Voor 4 glazen heb je nodig: 360 ml Prosecco, 240 ml Aperol, 120 ml bruiswater, ijsblokjes en 4 sinaasappelpartjes. Makkelijker gezegd: drie delen Prosecco, twee delen Aperol, één deel bruiswater.

5. Negroni

Negroni wordt de laatste jaren steeds populairder in ons land. Het is – net als Aperol Spritz – een cocktail met een bitter randje. Ook zie je bij beiden een oranje sinaasappelschilletje in het glas. Verder is ‘ie totaal anders. Je maakt ‘m namelijk met gin, rode vermout en Campari en dat zorgt voor een flinke kick.

Voor 4 glazen heb je nodig: 120 ml gin, 120 ml rode vermout, 120 ml Campari, ijsblokjes en 4 sinaasappelschilletjes.

6. Hugo

Ken je ‘m nog nog nog…? Een jaar of 10 geleden werd Hugo in rap tempo ontzettend bekend in Nederland. Inmiddels zijn de kant-en-klare flessen van deze Italiaanse mierzoete drank niet meer zo in trek. Zelfgemaakte Hugo is wat ons betreft een héél ander verhaal. Je kunt ‘m zo zoet maken als je zelf wil!

Voor 4 glazen heb je nodig: 100 ml vlierbloesemsiroop, 500 ml prosecco, 150 ml bruiswater, 4 schijfjes limoen, munt en ijs.

7. Sgroppino

Sgroppino staat bij de meeste mensen bekend als een citrusachtige spoom, een drankje voor tussen twee gangen door. Maar schenk ‘m ook gerust in als een volwaardige cocktail, hoor. Sgroppino is lekker fris, verkoelend en sprankelend. Ga bijvoorbeeld voor een variatie met aardbeiensiroop en rode bessen.

8. Grappa

Grappa is een sterke Italiaanse gedistilleerde drank. Het wordt meestal na het eten gedronken, om de spijsvertering een handje te helpen. Het wordt gemaakt van druiven en dat proef je ook. Het is zoet, fruitig, maar ook erg diep en zwaar. Het heeft zelfs iets weg van cognac. Je moet ervan houden!

9. Sambuca

De meeste mensen kennen Sambuca vooral als een vernietigend shotje aan de bar. De likeur heeft een anijssmaak en is zoet, dropachtig en scherp. Wij raden je aan om er iets langzamer van te genieten: neem nipjes Sambuca uit een klein borrelglaasje. Dat is erg smakelijk bij een kop koffie na een diner.

Leestip: 8x shotjes drank (maar dan écht lekker!)

10. Martini

Martini’s zijn populair geworden door bekende Hollywoodfilms. De heldere cocktail wordt geserveerd met een olijf aan een spiesje, best bijzonder. En nu denk je waarschijnlijk: Espresso Martini, op en top Italiaans! Maar dat is dan weer niet het geval. Deze koffiecocktail is bedacht in Engeland. Maar als jij dit drankje schenkt tijdens een Italiaanse avond, keuren we ‘t goed hoor.

Voor 4 Martini’s heb je nodig: 240 ml gin, 120 ml vermout, 4 olijven zonder pit en ijsblokjes

11. Bellini

Bellini’s zijn in Nederland nog niet zo bekend en het is ons eigenlijk een raadsel waarom. Deze cocktail heeft namelijk alles waar een trend aan moet voldoen: het ziet er feestelijk en fris uit, is zoet van smaak, bevat een bubbeltje en is heel eenvoudig om te maken. Wij zijn fan!

Voor 4 glazen heb je nodig: 2 perziken (gepureerd en gezeefd) en 320 ml Prosecco. Meer niet.

Italiaanse hapjes voor erbij

Als je een Italiaans drankje serveert, maak je dat natuurlijk he-le-maal af met bijpassende hapjes uit hetzelfde land. Onze aanraders:

Op onze website vind je nog veel meer bijpassende recepten!

PS Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer dranken en recepten uit alle windstreken.

Vind je onze recepten leuk? Bekijk onze kookboeken en kruidenmixen: