Welke roomkaas gebruik je voor cheesecake? En welke vooral niet? Of je nu een klassieke New York-style cheesecake maakt of een creatieve variant met (we noemen maar even wat) stroopwafels of chocolade, het valt of staat allemaal met de juiste soort roomkaas. Geen stress meer voor het zuivelschap in de supermarkt: wij vertellen je welke kaas je moet hebben.

Welke roomkaas gebruik je voor cheesecake?
Als je een traditionele cheesecake maakt, dan ga je het beste voor een verse roomkaas op basis van koemelk. Soms wordt dit zuivelspread genoemd. Eén van de bekendste merken is de Philadelphia cream cheese, maar ook MonChou is in Nederland goed te verkrijgen. Deze roomkazen zijn romig, zacht en hebben een milde smaak. Dat gaat goed samen met de koekjesbodem van een cheesecake. Welke roomkaas je precies gebruikt voor je cheesecake, mag je zelf kiezen.
Welke roomkaas gebruiken wij?
Wij maken onze cheesy taarten altijd op basis van neutrale roomkaas van Philadelphia. De original, dus geen light. Succes gegarandeerd!
Check trouwens wel even goed welk kuipje roomkaas je in je mandje gooit: dit merk heeft ook roomkazen met kruiden en die wil je natuurlijk níét gebruiken in een zoete cheesecake.
Cheesecake met mascarpone of kwark
Roomkaas is veilig. Een goede, klassieke keuze. Maar wist je dat je cheesecakes ook prima met andere kaassoorten kunt maken? Bijvoorbeeld met mascarpone. Dat is iets dikker en voller van smaak, heel zacht van textuur en lichtjes zoet. Mascarpone combineert perfect met frambozen en witte chocolade, maar bijvoorbeeld ook met karamel en sinaasappel.
En wat dacht je van kwark? Het vochtgehalte van kwark is hoger, waardoor de cheesecake (die wij in Nederland natuurlijk gewoon kwarktaart noemen) luchtiger, minder zwaar en frisser wordt. Houden wij wel van! Op onze website vind je bijvoorbeeld deze Verse Aardbeien Kwarktaart en een Pornstar Martini Kwarktaart. Combineren kan natuurlijk ook: een cheesecake met kwark én roomkaas.
Cheesecake met andere kaassoorten
Verder kun je zelfs cheesecakes maken met geraspte oude kaas, ricotta of (een deel) zachte geitenkaas, bijvoorbeeld met ingrediënten als vijgen, walnoot en honing. Een zoet gebakje is ‘t dan misschien niet meer helemaal, maar origineel zeker. En als we dan toch met weetjes aan het strooien zijn: wist je dat je kaas ook kunt invriezen op déze handige manier?
Cheesecake-inspiratie!
Roomkaas gescoord maar nog op zoek naar de rest van de ingrediënten? Misschien is dit waar je trek in hebt…
– Speculoos Framboos Cheesecake
– Stroopwafel Cheesecake
– Rolo Cheesecake
Misschien heb je deze cheesecakes al eens voorbij zien komen op Instagram, Facebook of TikTok! Volg je ons daar al?
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: