Skip to main content

Asperges: welke wijn drink je daarbij?

Asperges, welke wijn drink je daar eigenlijk bij? Zodra de lammetjes worden geboren en de bloemen weer bloeien, krijgen Nederlanders massaal trek in één ding: asperges. Dat kan maar een paar maanden per jaar, dus neem het ervan: schenk er een lekker wijntje bij in! Maar welke wijn (wit en rood) brengt de smaak van asperges nou het beste naar voren? Wij vertel het je.

Leestip: Welke wijn drink je bij sushi?

asperges welke wijn

Welke wijn bij asperges?

Klassieke witte asperges serveer je met ei, gekookte aardappelen en een botersausje. De ene keer eet je daar plakjes ham bij, de andere keer zalm. En déze wijn drink je erbij…

Witte wijn bij asperges

Bij asperges drink je het best een subtiele, frisse witte wijn. Een lichte zoete toon doet het ook goed. Asperges zijn een beetje bitter en dat kun je met een passende witte wijn goed in balans brengen. Kies bijvoorbeeld een Pinot Blanc (uit de Elzas), Sauvignon Blanc, Silvaner, Pinot Grigio, Riesling, Verdejo of Chardonnay. Champagne of cava doet het ook erg goed bij asperges!

Eet je zalm bij de asperges? Dan is een Grüner Veltliner ook een idee.

Kooktip: Flammkuchen met Asperges

Rode wijn bij asperges

Ook rode wijn kan erg lekker zijn bij een portie asperges. Ook hier geldt: ga voor een niet te zware wijn. Houtgerijpte wijnen zijn te intens. Kies liever een Beaujolais, Valpolicella, Cabernet Franc of een subtiele Merlot.

Kooktip: Lasagne met Asperges

Meer handige kooktips?

Nu weet je welke drank je schenkt bij het witte goud, maar heb je al goed nagedacht over de rest van de maaltijd? Lees hier meer:

En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze lekkere recepten en beste kooktips ook.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: