Skip to main content

Welke wijn bij sushi? (wit en rood)

Welke wijn bij sushi? Als je een uitgebreide schaal sushi hebt besteld (of nog beter: zelf hebt gemaakt!), dan wil je daar natuurlijk wel maximaal van genieten. Goedkoop zijn de Japanse hapjes namelijk niet, maar lékker, oef… Schenk daar dus een bijpassend wit of rood wijntje bij. We vertellen je welke wijn het beste past bij sushi!

Welke wijn bij sushi

Welke wijn bij sushi?

Er zijn meer matchende wijnsoorten dan je misschien verwacht! Witte én rode… Als de wijn de bijzondere smaken van de sushi maar niet overschaduwt. Hieronder lees je er alles over.

Leestip: 23x sushisoorten (met naam) die je moet kennen

Witte wijn bij sushi

Ga het liefst voor een witte wijn met frisse tonen. Pinot Grigio, Grüner Veltliner en Riesling vinden wij het lekkerst, maar ook sommige Chardonnay en Sauvignon Blanc, Alvarinho, Weissburgunder, Chenin Blanc en champagne passen goed bij rauwe vis.

Wat het verhaal dan weer wat ingewikkelder maakt, is dat iedere soort sushi weer goed matcht met een andere wijn. Tonijn is bijvoorbeeld dikke vrienden met Pinot Grigio, vettige zalm juist met Chardonnay, een gefrituurd stukje garnaal met Riesling en de klassieke sushi met komkommer vraagt om een fruitigere wijn zoals een Pinot Grigio. Toch zit je met de wijnen hierboven eigenlijk altijd wel goed, dus kies de wijn die bij de meeste ingrediënten past óf gewoon de wijn die je het lekkerst vindt.

Rode wijn bij sushi

Ben je meer van de rode wijn? Anders dan veel mensen denken, zijn er ook rode wijnen die goed combineren met vis. Sushi is rauwe vis, met een subtiele smaak, dus kies de rode wijn wel extra zorgvuldig. Ga voor een frisse, zachte wijn zoals een subtiele Pinot Noir, Beaujolais of Sancerre. Een zachte Merlot kan ook.

Het belangrijkste is dat je een rode wijn kiest met weinig tannines. De tannines in (vooral rode) wijn kunnen voor een vieze metaalachtige smaak zorgen in combinatie met vis. Dat zou zonde zijn!

Kooktip: kleine Sushi Hapjes

Meer handige kooktips?

Hebben we voor je! Want wij weten wat lekker is. Onze website staat vol met steengoede recepten en slimme kook- en baktips. Wat dacht je hiervan?

En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze beste tips en recepten ook!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken & kruidenmixen in huis: