Skip to main content

Welke ham bij asperges? Dit is de beste combi!

Welke ham bij asperges? Asperges en ham, dat is als peper en zout. Pasta en kaas, boter en suiker. Het kán wel zonder elkaar, maar samen wordt het pas écht een succes. Een klassieke oer-Hollandse maaltijd met asperges kan natuurlijk geen stukje of plakje ham missen. Maar er bestaan tientallen soorten ham, welke kies je dan? Wij vertellen er alles over!

welke ham bij asperges

Klassieke aspergemaaltijd

Een typisch lente-tafereel: een hoge pan met witte asperges op het vuur, nog eentje met aardappelen, een paar gekookte eieren die je laat schrikken onder koud stromend water en een sausje dat alvast staat te pruttelen. In Nederland is dit een klassieke combinatie die veel mensen kunnen waarderen. Gekookte aardappelen, gekookte (witte) asperges, overgoten met roomsaus (of doe eens gek en ga voor een ander sausje ), een hardgekookt eitje en een paar plakken ham ernaast.

Leestip: Hoelang moet een ei koken voor het perfecte resultaat?

Welke ham bij asperges?

De populairste ham bij asperges is beenham. Beenham komt van de achterpoten van het varken. Het is zacht, niet zo vettig en mild van smaak. De ham is al gezouten en gegaard. Dat geeft lekker veel smaak!

Je kunt beenham klaargemaakt kopen. Het is beschikbaar in stukken, die je zelf in reepjes kunt snijden, en in plakken. Je kunt beenham ook zelf nog klaarmaken. Koop dan een onbereid stuk vlees. Bak het bijvoorbeeld in een pan met een klont boter, of rooster het vlees in de oven. Snijd er vervolgens plakken van en serveer die bij de aspergemaaltijd.

Andere hamsoorten

Het is natuurlijk helemaal aan jou welke ham je bij asperges en een ei serveert. Deze hammen zijn bijvoorbeeld ook een goede match:

  • Gegrilde ham: dit vlees heeft een diepere smaak door het roosteren. Ook is het vaak wat zouter.
  • Serranoham (of een andere rauwe ham, zoals coburger of parma): klassiek is het niet, maar lekker? Absoluut. Vouw de plakjes rauwe ham in roosjes en leg die bij de asperges op je bord. De smaak is zout, de structuur kan wat taai zijn.
  • Achterham: achterham komt (net als beenham) van de achterpoten. Het lijkt op beenham, maar iedere soort achterham is net op een andere manier klaargemaakt. Tip: deze ham is vaak in flinterdunne plakjes te koop bij de supermarkt, dat is ideaal bij asperges!

Naast ham past ook zalm perfect bij groene of witte asperges. Het moraal van het verhaal? Kies wat je lekker vindt en experimenteer!

Leestip: 11x groenten die goed passen bij zalm

Alles over asperges

Leuk en aardig, maar… hoe maak je dat witte goud eigenlijk klaar? In dit blog vertellen we je hoelang je asperges moet koken voor het lekkerste resultaat. En heb je inspiratie nodig, dan heb je hier misschien wat aan:

PS Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we regelmatig nieuwe recepten en handige tips! Wist je bijvoorbeeld dat dít een slimme manier is om kaas te raspen zonder geknoei?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: