Gehaktballen maken? Waar de één dat leert van zijn of haar oma, haalt de ander steevast kant-en-klare balletjes die alleen nog even opgepiept hoeven te worden. Geloof ons maar: zelfgemaakte gehaktballen zijn het allerlekkerst! Lekker kruidig en sappig, vol smaak! Wij delen ons basisrecept voor gehaktballen met je. En dan wil je nooit meer anders!
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer inspiratie!
Hoe maak je gehaktballen?
Grote gehaktballen, kleine moeite. Maar je moet wél net weten welke ingrediënten je nodig hebt voor smakelijke ballen en hoe je ze mooi bruin en sappig bakt. Alle ballen verzamelen, aan de slag!
Ook lekker: Mozzarella Gehaktballetjes
Ingrediënten gehaktballen
Voor 4 flinke gehaktballen heb je nodig:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
- 0,5 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix (voor extra pit)
Gehaktballen maken in 5 stappen
Met dit 5-stappenplan maak je de lekkerste ballen van Nederland.
Stap 1. Meng de ingrediënten
Doe het gehakt in een ruime schaal en voeg alle andere ingrediënten toe. Gebruik je handen (ja, dat is écht de beste manier) om alles goed door elkaar te kneden. Je wil dat alle ingrediënten goed gemengd zijn, maar kneed ook zeker niet te lang. Dan wordt het vlees stevig en taai.
Stap 2. Porties afwegen
Verdeel het gehakt in gelijke porties. Doe dat bijvoorbeeld met behulp van een ijsschep, zodat je steeds even grote bolletjes pakt. Je kunt het natuurlijk ook op gevoel doen of afwegen op een keukenweegschaal.
Stap 3. Rollen en vormen
Rol iedere portie vervolgens tot mooie ronde ballen. Dat doe je tussen je handpalmen. Ook hier geldt weer: kneed, rol en vorm niet te lang, want daar wordt het vlees te compact en taai van.
Stap 4. Bak de gehaktballen
Verhit een flinke klont boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Dat duurt ongeveer 5-7 minuten. Ze zijn dan nog niet helemaal gaar, maar dat geeft niet. Zet het vuur lager en laat ze nog eens 10-15 minuten zacht garen, met een deksel op de pan om het vocht in de pan te houden. Draai ze af en toe om met een siliconen spatel zodat ze mooi egaal bruin en gaar worden.
Tip: laat de ballen na het bakken even rusten op een bord onder een stuk aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verdelen, zodat de gehaktballen lekker sappig blijven en niet droog worden.
Stap 5. Maak af met jus
Écht lekkere gehaktballen maak je met een goede jus erbij. In dit blog leggen we je uit hoe je makkelijk en snel lekkere jus maakt. Het is geen vereiste, maar we raden het je wel dringend aan 😉
Wat eet je bij gehaktballen?
Gehaktballen zijn echte klassiekers in de Hollandse keuken. Ze passen bij bijna elke maaltijd en combineren met zo’n beetje alles. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? We helpen je een handje:
- Zelfgemaakte aardappelpuree
- Gebakken champignons
- Spaghetti met tomatensaus
- Zelfgemaakte nasi
- De lekkerste pindasaus
Wil je nog meer inspiratie? Duik in ons archief of scoor één van onze kookboeken.
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: