Havermelk maken, wist je dat dat heel erg makkelijk is? Havermelk is een stuk duurder geworden (door de limonadetaks) dus zelf maken is een slim idee. Of je het nu gebruikt voor je cappuccino, havermout of gewoon voor de lekker: zelfgemaakte havermelk is vers, binnen vijf minuten gemaakt én belachelijk goedkoop. Echt waar! Wij leggen je uit hoe je het maakt.
Hoe maak je havermelk?
Havermelk maken is een kwestie van minuten. Je hebt er maar 2 ingrediënten en een aantal keukentools voor nodig.
Leestip: Healthy Fluffy Pancakes met havermout
Ingrediënten havermelk
Voor 1 liter romige havermelk heb je nodig:
- 1 liter water
- 125 gram havermout
Optioneel: snuf zout
Optioneel: een smaakmaker zoals honing, agavesiroop, suiker, kaneel, een dadel of vanille-extract
Tip: Wil je nog romigere havermelk? Gebruik dan meer havermout/minder water.
Verder heb je nodig: een blender (of grote schaal + staafmixer), een schone literfles en een zeef (of kaasdoek).
Havermelk maken in 3 stappen (recept)
Staat alles klaar? Zo maak je het.
Stap 1. Blenden
Doe het water en de havermout in een blender. Voeg ook een snufje zout en een smaakmaker naar keuze toe. Dat hoeft trouwens niet, maar het maakt je zelfgemaakte havermoutmelk wel nét wat lekkerder.
Maal alles goed door elkaar totdat de havermout helemaal fijn is. Heb je geen blender? Doe dan alles in een ruime pan of schaal en gebruik je staafmixer om alles te mengen.
Stap 2. Zeven
Giet de havermoutmelk één of twee keer door een zeef en vang het op in een grote fles. Je kunt ook een speciale kaasdoek gebruiken, dat is eigenlijk een fijnere ‘zeef’. Daar wordt de havermelk nog gladder van.
Tip: het overgebleven pulp (de gemalen havermout) hoef je niet weg te gooien. Roer het door je pannenkoeken– of wafelbeslag voor extra vezels!
Stap 3. Bewaren
Bewaar de haverdrink nog ongeveer 3 dagen in de koelkast. Schud het goed voor gebruik, want de overgebleven havermoutdeeltjes kunnen naar de bodem zakken.
Lekkere drankjes: nog meer inspiratie
Havermelk is hip, maar wat dacht je van deze romige dranken…?
- Horchata: een romige en verfrissende drank op basis van rijst. In dit blog vertellen we over deze Mexicaanse drank (en nog 6 andere aanraders)
- Er bestaat ook een Spaanse variant, die maak je van tijgernootjes. Hier lees je hoe je Spaanse Horchata maakt (en delen we nog 8 Spaanse dranken met je)
- En als we dan toch in Zuid-Europa zitten, zin in een Spanish Coffee? Minder geschikt om je dag mee te beginnen, maar lékker dat het is…
Hier vind je nog meer drankrecepten! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze recepten en kooktips ook.
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: