Skip to main content

Wafels maken: het lekkerste recept in 4 stappen

Wafels maken. Eigenlijk zou iedereen een eigen basisrecept moeten hebben voor deze zoete heerlijkheid. Net als bij pannenkoeken, wentelteefjes en poffertjes! Heb je dat nog niet? Wij delen ons eigen ideale recept voor zelfgemaakte wafels met je. Met onze 4 stappen bak je ze lekker dik en luchtig.

Wafels maken

Hoe maak je wafels?

Wafels maken is niet heel ingewikkeld. Eigenlijk doet het wafelijzer al het zware werk voor je. Dat is dan ook wel meteen een vereiste voor zelfgemaakte wafels: een goed wafelijzer. Zonder wafelijzer kun je bakken en braden tot je een ons weegt, maar wafels worden het niet.

Bedenk je nu pas dat je geen wafelijzer hebt? Maak dan een stapel pannenkoeken met zelfgemaakte mix. Ook heerlijk!

Wafels ingrediënten

Voor 8 wafels heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 300 milliliter melk
  • 60 gram gesmolten boter
  • 35 gram suiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • merg van een vanilleboon (of gebruik aroma)
  • boter (om het wafelijzer in te vetten)
  • poedersuiker (om te bestuiven)

Zoete wafels: voeg kaneel en meer suiker toe aan het beslag en/of top de wafels af met slagroom, jam en vers fruit.

Hartige wafels: voeg peper, gedroogde kruiden of uitgebakken spekjes toe aan het beslag. Beleg de warme wafels met geraspte kaas of bijvoorbeeld crème fraîche en gerookte zalm. De suikers in het basisrecept zijn een lekkere tegenhanger!

Hoe maak je wafels? 4 stappen!

Grijp je wafelijzer van zolder en stof ‘m even goed af. Aan de slag!

Stap 1: Mix de ingrediënten

Mix eerst alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suiker, vanille en zout) door elkaar in een ruime kom. Gebruik hiervoor een garde. Voeg dan de eidooiers en melk toe. Mix totdat het beslag geen klontjes meer heeft. Voeg de gesmolten boter nu ook toe en meng door.

Klop in een andere kom de eiwitten op tot zachte pieken (dus niet te ver doorslaan). Spatel het voorzichtig door het beslag, zodat het luchtig blijft.

Stap 2: Vet het wafelijzer in

Verhit het wafelijzer en vet ‘m goed in. Gebruik hiervoor een hittebestendige kwast en olie of bakspray. Doe dit heel nauwkeurig: hoe beter je het apparaat invet, hoe mooier de wafels worden.

Stap 3: Vul het wafelijzer

Schep één of twee lepels beslag op het wafelijzer. Hoeveel beslag je precies nodig hebt, verschilt per apparaat. Dat moet je dus zelf even aanvoelen.

Stap 4: Wafels maken

Klap het ijzer dicht en bak de wafels in zo’n 5 minuten goudbruin en knapperig.

Eet de lekkerste wafels na het bakken direct op met toppings naar keuze. Bekijk de ingrediëntenlijst bovenaan dit blog voor inspiratie.

Ander ontbijtje

Eerlijk is eerlijk: wafels zijn niet altijd hét ideale ontbijtrecept. Je moet namelijk maar net zo’n apparaat in huis hebben. Heb je dat niet (of gewoon zin in wat anders voor de afwisseling), bekijk dan één van deze zoete ontbijtrecepten…

Tip: scroll door recepten op onze website en kies zelf iets waar je trek in hebt. En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze beste recepten en handige tips ook!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: