Skip to main content

Hoelang moeten peultjes koken? Die zomerse groentesoort is een lekker frisse toevoeging aan je maaltijd. Maar hoe maak je ze eigenlijk klaar zonder ze tot snot te koken? Heldergroen en frisknapperig zijn ze natuurlijk ‘t lekkerst. Wij leggen je uit hoe en hoelang je peultjes moet koken.

hoelang peultjes koken

Hoelang moeten peultjes koken?

Peultjes moeten 4 tot 7 minuten koken. Hoelang peultjes precies moeten koken hangt af van je eigen smaak. Hou je van zacht, dan kun je ze wat langer koken. Serveer je ze los bij een maaltijd, bijvoorbeeld als bijgerecht met wat zout en citroen, dan zijn ze knapperig vaak lekkerder. Proef zelf dus na een paar minuten of de peultjes de juiste textuur hebben.

Leestip: Welke kruiden móét je in huis hebben?

Peultjes bereiden in 3 stappen

Hoe doe je dat eigenlijk, peultjes bereiden? We zetten het duidelijk voor je op een rijtje:

Stap 1. Snijd de peultjes

Snijd de taaie en droge uiteinden van de peultjes af. Check de peultjes ook snel: hebben ze bruine of nattige plekken? Gooi die dan weg.

Stap 2. Kook de peultjes (Zie ‘Hoelang moeten peultjes koken?’)

Vul een grote pan met ruim water en een beetje zout. Voeg de peultjes toe en kook ze naar je eigen smaak.

Stap 3. Giet en spoel de peultjes af

Giet de peultjes af in een vergiet. Laat ze daarna kort schrikken onder koud stromend water, of in een bak met ijswater. Zo behouden ze hun frisse groene kleur en stopt de garing. Op die manier worden ze minder slap en blijven ze lekker knapperig.

Vond je dit een handige tip? Volg ons op Instagram, Facebook of TikTok voor nog veel meer slimme keukenhacks.

Maak je maaltijd met peultjes af met…

Gebakken Aardappelsalade, zelfgemaakte frietjes, een stukje zalm, een sappige biefstuk… Peultjes zijn heel goed te combineren met allerlei keukens en ingrediënten. Duik in het archief op onze website voor heel veel receptinspiratie!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: